Selectie Musea

De Glorie van de Gouden Eeuw

Ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan presenteert het Rijksmuseum in een reeks meesterwerken een overzicht van de Nederlandse kunst uit de 17de eeuw. Alle belangrijke kunstenaars uit deze periode zijn met ten minste één karakteristiek werk vertegenwoordigd, o.a. meesters zoals Frans Hals, Rembrandt, Ruisdael, Steen en Vermeer. Het is een mooie en omvangrijke tentoonstelling, die eigenlijk te groot is om in één bezoek te consumeren. De kwaliteit van de stukken is zo hoog dat wie voor de 140 schilderijen, 60 beelden en voorwerpen van toegepaste kunst en de 100 prenten en tekeningen, per stuk ook maar één minuut reserveert, toch al gauw vijf uur in de weer is.

De Glorie van de Gouden Eeuw. Nederlandse kunst uit de 17de eeuw t/m 17 sept in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. dag. 10-17u.

Glas

In Museum Het Paleis in Den Haag is een bijzondere glasexpositie te zien. Hier is het werk samengebracht van Nederlands beroemdste twintigste-eeuwse glaskunstenaar, A.D. Copier (1901-1991) en de Italiaanse glasmaker Lino Tagliapietra (1934). De mannen leerden elkaar begin jaren tachtig kennen toen Tagliapietra ontwerpen van Copier uitvoerde. De expositie toont enkele honderden vroege en recentere glasobjecten van Copier – zowel gebruiksglas als unica. Of ze nu uit de jaren '20 stammen of uit de jaren '80, ze doen allemaal even modern aan. Op de bovenverdiepingen zijn vijfendertig objecten te zien die Tagliapietra speciaal voor deze tentoonstelling maakte.

Copier en Tagliapietra, Inspiratie in glas. T/m 29 okt in Museum Het Paleis, Lange Voorhout 74, Den Haag. Di t/m zo 11-17u. Het werk van Tagliapietra is te koop.

Kinderfoto's

Het kind als fotografisch onderwerp is sinds de massale introductie van de camera vooral voorbehouden aan de kiekjesmaker en de amateur. Het zou kunnen verklaren waarom er tot op heden zo weinig serieuze aandacht besteed is aan de kinderfoto's die vanaf het allereerste begin van de fotografie ook door professionele fotografen zijn gemaakt. In `Eeuwige Jeugd' in het Spaarnestad Fotoarchief in Haarlem (en later dit jaar ook in Gorcum en Huizen) is de Nederlandse kinderfoto in kaart gebracht. De expositie omvat ruim tachtig foto's van dertig merendeels professionele Nederlandse fotografen. Onder hen bevinden zich Paul Citroen, Martien Coppens, Eva Besnyö, Emmy Andriesse, Jacob Olie, Rineke Dijkstra en Céline Van Balen.

Eeuwige jeugd. 100 jaar kinderportretten in de Nederlandse fotografie t/m 13 aug in het Spaarnestad Fotoarchief, Groot Heiligland 47, Haarlem. Di t/m za 12-17u, zo 13-17u.

En verder

Gerhard Richter: tekeningen en aquarellen 1964-1999, schilderijen 1999 t/m 8 okt in De Pont, Wilhelminapark 1 Tilburg. Di t/m zo 11-17u. Gerhard Richter: werken op papier t/m sept in het Stedelijk Museum, kabinet Overholland, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Dag. 11-17u.