Renpaarden KLM toch naar Brazilië

De vijf renpaarden, die na een tussentijdse landing van een KLM-vlucht zondag op de Kaapverdische eilanden werden achtergelaten, mogen vandaag toch Brazilië binnen.

Tijdens de vlucht zondag werd een van de zes paarden aan boord van het vliegtuig ziek. Het dier is vlak na de landing door een dierenarts afgemaakt. Na zeventien uur vertraging konden de passagiers doorvliegen naar São Paulo, maar zonder de vijf overgebleven paarden.

Een DC8-vliegtuig van een Ierse chartermaatschappij is vanochtend op kosten van de KLM vertrokken vanuit Ierland naar de Kaapverdische eilanden om de dieren naar São Paulo te vervoeren. De KLM heeft haar oudste dierensteward meegestuurd, omdat hij de enige is die nog ervaring heeft met de beladingstechniek van een DC8.

Gisteren had de KLM al een extra dierensteward naar het eiland gestuurd, met balen hooi en verzorgingsmateriaal. Op de Kaapverdische eilanden zijn namelijk geen paarden en is dus ook geen voedsel voorradig.

Tot laat in de middag had de KLM gisteren nog geen toestemming de paarden naar São Paulo te vervoeren. De KLM had al maatregelen getroffen om de dieren in tot stallen omgebouwde loods op Schiphol onder te brengen. Wegens een paardenziekte in Afrika konden de dieren ook niet in het dierenhotel worden ondergebracht.