Proppen met beleid

Daar zit je dan. Eindelijk op kamers en dus moederziel alleen in een tochtig hok. Hoe maak je van deze kakkerlakkenvesting een studentenbiotoop? Daarvoor zijn verschillende richtlijnen.

Het is bekend dat de student het best gedijt in een vochtig milieu. Een goede koelkast voor de drankvoorraad is dus een vereiste. Met het oog op de minimaal vier jaar durende bronsttijd, mag ook een stevig bed niet ontbreken. Een bank met ten minste één ondefinieerbare vlek en voldoende ruimte tussen onderzijde en vloer (waar de student zijn voorraden pizza en vieze sokken placht op te slaan) is ook geen overbodige luxe. De student staat dus voor nog al wat aankopen bij het stichten van zijn ideale leefmilieu en het mag een foutje van de natuur heten dat de financiële middelen daartoe echter ontbreken. Toch is er hoop.

Tilburg telt een aantal winkels – kijk in de Gouden Gids onder `Tweedehands artikelen' – waar voor een prikkie de complete kamerinrichting kan worden gekocht. Het goedkoopst is ongetwijfeld La Poubelle (Havendijk 20, 013-5423317, geopend op maandag van 13-17u, dinsdag t/m vrijdag van 10-12u en 13-17u en zaterdag van 10-12u). Deze kringloopwinkel verkoopt zonder winstoogmerk spullen – van huisraad tot wasmachines – die door anderen bij het grof huisvuil zijn gezet. Aankopen worden desgewenst tegen een kleine vergoeding afgeleverd bij het studentenkot.

Een bed sleep je er vandaan voor een tientje of zeven, een goed matras kost 50 piek en een lederen tweezitsbank moet 50 tot 75 gulden opbrengen. Er is één nadeel: de spullen worden opgeknapt en zijn in zeer goede staat. Het is dus zaak even met de pot pindakaas en de koffiekan de bank te bevlekken zodat die aan de studentenmaatstaf voldoet. De benodigde koelkast is hier overigens niet te koop, omdat die volgens de wet niet voor een tweede maal in roulatie mag komen.

Gelukkig is niet iedereen zo wetsgetrouw en zijn koelkasten te scoren via prikbordbriefjes op de universiteit of in de supermarkt. Een gloednieuw staaltje frigidaire techniek is uiteraard ook af te troggelen bij ma en pa, mits de juiste tactiek wordt gehanteerd. ,,Mam, wist jij dat vitaminen in bloemkool, sinaasappeltjes, radijsjes en sla beter behouden blijven in een ruime koelkast met groentenlade?'', doet wonderen. En dan hoppa de laden verwijderen en stapelen maar met dat bier.

Over ma en pa gesproken: een goede studentenbiotoop is berekend op een onverwachte invasie en ingericht volgens de zogenoemde twee-minuten-regel: de complete wanorde van ongewassen kleding, beschimmelde boterhammen, wildvreemde meisjes of jongens, lege flessen en het dartbord met de foto van de koningin erop, dienen te allen tijde binnen 120 seconden als sneeuw voor de zon te kunnen verdwijnen.

Zorg dus voor voldoende ruimte onder het bed, laat het onderste deel van kasten altijd vrij (dat veegt het gemakkelijkst in), hang een lang kleed over (bijzet)tafels zodat de tussenpootse ruimte ook als noodopslag kan dienen en vooral: prop met beleid. Dus: geen wasgoed in keukenkastjes stouwen, want iedere moeder grijpt na binnenkomst naar de allesreiniger, en géén schimmelbrood in de koelkast (ma neemt geheid kiwi's mee en legt die even weg). Leg groezelige etensresten liever onder dekbed of kussen, want als het kind eenmaal uit huis en volwassen is, is die plek taboe voor moeders.

Welnu, de basis voor de ideale studentenbiotoop is gelegd. De belangrijkste leefelementen zijn aangeschaft en de twee-minuten-regel is geoefend. Wat nu nog ontbreekt, is een beetje sfeer in de kamer. Kaarsen zorgen voor instant-romantiek, maar leveren nogal wat brandgevaar op als de student die met zijn onvermijdelijke dronken kop onder de gordijnen plaatst. Beter is het enkele schemerlampjes op de kop te tikken en dat kan op twee manieren. De eerste: oma!

Oma's zijn bij uitstek leveranciers van foeilelijke lampjes die eenvoudig zijn om te toveren tot hip design met een lik textielverf, of door over die bloemetjeskap een lap stof te nieten. De tweede: snuffel op een rommelmarkt (elke zaterdag van 10-17 uur op het Stadhuisplein) naar lampjes of andere sfeerprullaria of ga langs bij Den Terugblik (Berkdijksestraat 88, 013-5359041, geopend op donderdag van 11u30-21u, vrijdag van 11u30-18u en zaterdag van 11u30-17u. De liefhebber kan hier al voor 175 gulden een fifties-lamp kopen en geheel volgens de regels der hipheid `retro' gaan. Voor niet-liefhebbers en/of roodstaanden: die fiftiesrotzooi die tante Hennie van zolder haalde en langsbracht kon nog wel eens wat opbrengen bij Den Terugblik!

Tot slot: de ware student laat praktische tips als `creëer ruimte in de kamer door neutraal kleurgebruik, een harmonieuze indeling en een ordentelijke aankleding' links liggen. Dat komt wel als het grote, saaie, werk- huwelijk- en kindzame leven aanbreekt. Tot die tijd: struikelen doe je toch wel als je terugkomt van het café, dus wat zou je je druk maken.

    • Aranka Klomp