Nederland met Lobbezoo te sterk voor honkballers Italië

,,De ambiance, het publiek en de grote vijand Italië als tegenstander. Het maakte me heel sterk'', zei de winnende werper Jurriaan Lobbezoo gisteren na afloop van de 5-0 zege die het Nederlands honkbalteam op de Haarlemse Honkbalweek tegen de Italianen boekte. Lobbezoo, die bijna een perfecte wedstrijd speelde, kreeg slechts twee honkslagen tegen.

Europees kampioen Nederland en Italië zijn de aartsrivalen in het Europese honkbal. Beide landen kwalificeerden zich voor de Olympische Spelen in Sydney, die voor de honkballers op 16 september beginnen, maar Nederland noch Italië maakt een reële kans op een medaille. In het onderlinge duel zal echter straks in Australië wel de Europese eer op het spel staan.

In Haarlem kreeg het publiek gisteren alvast een voorproefje. In het uitverkochte Pim Mulier-stadion ontmoette Nederland het team van Italië weer voor het eerst sinds 1972 tijdens een Honkbalweek. Maar van een spannende strijd was gisteren echter geen sprake. Nederland was met man of the match Lobbezoo simpelweg te sterk voor het tegenvallende team van coach Silvano Ambrosioni.

In de eerste twee slagbeurten besliste Nederland de wedstrijd door na fouten van de Italianen punten te maken via Rikkert Faneyte, Mike Crouwel, Johnny Balentina en Reily Legito. In de vijfde slagbeurt bepaalde Faneyte met zijn tweede punt de stand op 5-0 na een honkslag van Crouwel. De Italianen konden daar tot dan toe zelfs geen honkslag tegenover stellen.

De 23-jarige Lobbezoo, pitcher van het Bussumse HCAW, wist in samenwerking met de goed spelende catcher Balentina zes innings lang de Italianen van zich af te houden. Pas in de zevende slagbeurt sloeg Roberto De Francheschi de eerste honkslag. Lobbezoo vloekte. Coach Bernie Beckman maande de werper even tot rust.

,,Ik was daar even ziek van'', zei de pitcher van Nederland na afloop. ,,Ik gooide de bal iets te hoog. Dat was gewoon een fout van mij. Dan baal je als hij dan een honkslag slaat.'' In de achtste slagbeurt moest Lobbezoo nog een honkslag incasseren van de Italiaan David Sheldon. Het betekende het laatste wapenfeit van de Italianen.

Onder luid gejuich werd Lobbezoo in de negende slagbeurt met één man uit door de Amerikaanse coach Pat Murphy naar de kant gehaald om na 95 gegooide ballen plaats te maken voor Eelco Jansen. Uiteindelijk mocht de linkshandige Patrick Beljaards de wedstrijd uitgooien. Maar de eer van de overwinning was terecht voor Lobbezoo, die het achteraf jammer vond dat hij niet de kans kreeg om de wedstrijd zelf af te maken.

Murphy loofde gisteren na afloop het spel van zijn pitcher. ,,Hij speelde vanavond zeer goed'', zei Murphy, die na de Spelen van Sydney weer terug zal gaan naar de Universiteit van Arizona. De Nederlandse bondscoach is daar manager van het collegeteam.

Lobbezoo zou zijn coach graag volgen naar de Verenigde Staten. De Nederlandse werper maakte in 1995 al eens als 18-jarige jongen de gang naar het grote honkballand. Hij speelde zich in het collegeteam van Indian River in Florida zelfs in de kijker bij enkele profclubs uit de Major League. Maar aanbiedingen van de Houston Astrows en de Baltimore Orioles legde hij naast zich. Lobbezoo had last van heimwee en keerde terug naar Nederland. Hij begon een studie bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam en ging weer op amateurniveau honkballen bij HCAW.

Maar nu, vijf jaar later, is er iets gaan knagen aan het gevoel van Lobbezoo en wil hij na de Spelen van Sydney opnieuw gaan proberen om in de Verenigde Staten professional te worden. Zijn studie stopt hij dan tijdelijk. ,,Als ik het niet probeer dan heb ik later misschien toch het gevoel van `had ik het maar gedaan'. Het zou mooi zijn als ik met honkballen een aardig zakcentje zou kunnen verdienen om bijvoorbeeld mijn studie te bekostigen. Ik denk dat ik bij een team van een grote school terecht moet komen om de aandacht van de Major League clubs te trekken. Ik heb al wel wat contacten. Na de Spelen bekijk ik wat ik doe.''

Maar het eerste doel van Lobbezoo is het spelen van een goed toernooi in Australië. In Haarlem was hij er mede verantwoordelijk voor dat grote concurrent Italië op een psychologische achterstand is gezet. ,,Ik denk dat we straks van Zuid-Afrika en Italië moeten kunnen winnen. Tegen Cuba, de Verenigde Staten, Japan en Australië is het anders. Dat zijn profteams. Maar we zullen gewoon tegen iedereen ons uiterste best doen en dan zien we wel waar we uiteindelijk eindigen'', zei Lobbezoo, die blij is dat de rust in het Nederlands team na het ontslag van Jan-Dick Leurs weer is teruggekeerd. ,,Het heeft me verbaasd hoe iedereen na de chaos de zaak het opgepikt. Iedereen staat nu achter de leiding. Er is discipline en respect. We vreten met zijn allen het gras op. Dat Amerikaanse spreekt mij wel aan.''

    • Koen Greven