MEDESKI, MARTIN & WOOD

Amerika is het beloofde land van de jazz en New York geldt als de hoofdstad. Binnen de stad vervult de Lower East Side de rol van kweekvijver voor alles wat hip, tegendraads en nieuw is. Het twee jaar geleden geopende Tonic is typerend voor de talloze kleine clubs waar beginnende groepen zich in het halfduister en voor een klein publiek in het zweet werken. Het is ook de soort club waar het trio Medeski, Martin & Wood veel optrad in hun begindagen. Toen ze eenmaal grotere zalen gingen bespelen, ruilde het trio zijn akoestische bas en piano in voor een elektrische basgitaar en een ronkend Hammondorgel. Het resultaat was de stevige groove en swingende broeierigheid van onder andere It's a jungle in here en Shack-man, de albums die MMW naar een heuse cultsterren-status katapulteerden. Nooit eerder had een jazzgroep Monk en Marley zo vloeiend met elkaar vermengd als MMW of funk laten klinken alsof het een blanke uitvinding was.

De nieuwe MMW-cd Tonic, vernoemd naar en opgenomen in de eerder genoemde club, zal voor de fans dan ook een schok zijn. De stekkers zijn uit de stopcontacten gerukt en het trio is weer terug bij af: het akoestische pianotrio. Maar ook in deze conventionele bezetting kiezen de eigenwijze New-Yorkers voor een voortdurend oprekken van de muzikale grenzen. Martins drumwerk is breed en inventief, Woods bas kruipt in alle hoekjes en gaatjes die hij vinden kan, en Medeski's pianobehandeling schommelt tussen mishandeling en liefkozing. Het repertoire is divers zoals vanouds. Het drietal speelt met even groot gemak `Afrique' van hardbopper Lee Morgan of John Coltrane's `Your Lady' als de Jimi Hendrix-klassieker `Hey Joe'. Met Tonic levert Medeski, Martin & Wood zo'n zeldzame cd af die tegelijkertijd verwart, verbaast en opwindt.

Medeski, Martin & Wood: Tonic (Blue Note Records, 7243 5 25271 2 0) Distr. Capitol Records.

    • Edo Dijksterhuis