Managementschool in opspraak

De Maastricht School of Management (MSM) moet een einde maken aan de verstrengeling van persoonlijke belangen van directeur dr. M. El-Namaki met die van het instituut. Dat concludeert de accountantsdienst van het ministerie van Onderwijs na onderzoek bij het internationaal erkende instituut voor hoger onderwijs in Maastricht.

Buiten medeweten van het bestuur van de stichting MSM in Maastricht blijkt de directeur persoonlijk tweederde van de aandelen te hebben verworven van MSM Far East Ltd. in Singapore, officieel een dochtermaatschappij van de stichting. In MSM Far East ging vorig jaar vier miljoen gulden om.

Voorzitter drs. R. van der Linden van de stichting MSM erkent ,,geen totaalinzicht'' te hebben in de geldstromen binnen MSM Far East. Het stichtingsbestuur blijkt niet over alle documenten te beschikken. Van der Linden heeft de zaak in onderzoek. Prof.dr. B. Veltman, voorzitter van de Adviesraad wetenschaps- en technologiebeleid en tot september vorig jaar MSM-voorzitter, noemt de financiële gang van zaken in Singapore ,,volstrekt ondoorzichtig''. ,,El-Namaki zei altijd dat wij de stukken zouden krijgen, maar we kregen ze nooit. Altijd smoesjes. Pas na lang aandringen kwam hij in 1998 met een jaarrekening.''

Het ministerie kwam in actie nadat het anonieme brieven had ontvangen over de directeur. Het belang dat El-Namaki heeft in MSM Far East vindt het ministerie ,,ongewenst uit oogpunt van belangenvermenging''. Uit het in juli afgesloten onderzoek bleek dat El-Namaki vorig jaar al 50 procent van de aandelen van MSM Far East Ltd. bezat. Volgens Van der Linden en Veltman had het bestuur met El-Namaki afgesproken dat de directeur slechts een symbolisch aandeel zou hebben. Van der Linden: ,,Het stichtingsbestuur verzocht El-Namaki eind vorig jaar dan ook de verhoudingen zo te wijzigen dat de stichting MSM de aandelen in haar bezit zou krijgen.'' El-Namaki, ook directeur van MSM Far East, blijkt in maart het tegenovergestelde te hebben gedaan. Volgens informatie uit het Registry of Companies and Businesses in Singapore, die deze krant opvroeg, is El-Namaki inmiddels houder van tweederde van de aandelen. Zo controleert hij de vennootschap. El-Namaki: ,,Men heeft mij dat in Singapore geadviseerd. Waarom weet ik niet meer. Maar MSM Far East is een symbool van ondernemerschap waarvan Nederlandse universiteiten veel kunnen leren.''

ACHTERGROND: pagina 3

    • Joep Dohmen