Leider Ivoorkust stelt kandidatuur

De militaire leider van Ivoorkust, generaal Robert Gueï, stelt zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen die in september worden gehouden. De generaal heeft zijn land lang in onzekerheid gelaten of hij zou meedoen. Frankrijk en de Verenigde Staten hadden hem gevraagd niet deel te nemen aan de verkiezingen omdat de geloofwaardigheid van de overgang naar een burgerbewind daardoor zou worden geschaad.

De generaal zelf heeft zich nog niet formeel uitgelaten over zijn kandidatuur. Ook gisteren toen traditionele koningen en chiefs hem kwamen vragen naar het presidentschap te dingen, hulde hij zich nog in stilzwijgen. Hij accpeteerde wel de twintig miljoen CFA francs, ruim 60.000 gulden, die ze hem voor een verkiezingscampagne kwamen brengen.

Maar bestuurders van de partij die Ivoorkust sinds de onafhankelijkheid heeft geregeerd, onthulden gisteren dat de generaal zich bij hen heeft gemeld om namens de PDCI kandidaat voor het presidentschap te worden gesteld. Dat is pikant omdat hij de leider van de PDCI, oud-president Henri Konan Bedié, vorig jaar december met een staatsgreep heeft verdreven. Gueï beschuldigde de burgerregering van corruptie. Ministers en partijgenoten van Bedié verdwenen in de gevangenis.

Een kandidatuur van Gueï zou de PDCI kunnen splijten. Oud-president Bedié zou niets liever doen dan vanuit Frankrijk terugkeren naar Ivoorkust en meedoen aan de verkiezingen. Bedié heeft binnen zijn partij nog altijd een grote aanhang. Maar ook de generaal heeft zich inmiddels van de steun van een aantal prominente partijbestuurders vergewist. Behalve Gueï en Bedié heeft ook de voormalige minister van Binnenlandse zaken Emile Constant Bombet zich bij de PDCI gemeld om hem naar voren te schuiven als presidentskandidaat. De PDCI is de rijkste en best georganiseerde partij van het land.

De generaal overlegt vandaag met andere staatshoofden uit de regio over de politieke toekomst van Ivoorkust. Waarnemers verwachten dat Gueï internationale steun voor zijn kandidatuur zal proberen te krijgen. Eerder is hij in eigen land op toernee gegaan langs alle regio's en alle belangrijke traditionele leiders, een rondtocht die ook al werd gezien als voorbereiding op zijn kandidatuur.