KOMKOMMERNIEUWS

,,We zijn nu voor het tweede jaar 's zomers teruggegaan van dertig minuten naar twintig minuten. Nu maken we geen drie maar twee onderwerpen. Dat maakt het leven toch net iets eenvoudiger.''

NOVA is één van de weinige nieuwsprogramma's die tijdens de zomermaanden zendtijd inleveren. Eindredacteur Paul Vloon (op de foto tegenover Rob Trip) vindt dat een zegen, maar ziet ook nadelen. ,,Als een Concorde neerstort heb je aan twintig minuten weer niet genoeg. Tot deze week hebben we eigenlijk geen gebrek aan onderwerpen gehad. Pas nu beginnen er gaten in de agenda te vallen.''

Die gaten vult Vloon vooral op met relatief tijdloze onderwerpen. ,,Je maakt een paar onderwerpen die even op de plank kunnen blijven liggen. Zoals deze week een reportage over het onderzoek van een Nederlandse wetenschapster naar het uiterlijk van Toetanchamon. Het is heel aardig om te weten dat de farao peervormig was en het levert een mooie reportage op, maar harde actualiteit is het natuurlijk niet.''

,,Wat we ook wel doen is teruggrijpen op onderwerpen die we al eerder hebben behandeld maar dan via een andere invalshoek. We hebben bijvoorbeeld al eerder aandacht besteed aan het Amsterdamse plan om de gedempte grachten weer open te gooien. Maar nu is er een conflict tussen de bewoners van de Palmgracht en kan dat dienen als kapstok voor een nieuwe uitzending. Aan de gretigheid waarmee dit soort lokale conflicten worden aangegrepen, merk je wel heel duidelijk dat in de zomer de lat lager ligt.''

Wat NOVA niet meer doet is het maken van speciale zomerseries. Series werken volgens Vloon belemmerend omdat ze aaneengesloten moeten worden uitgezonden en de flexibiliteit aantasten. ,,Dan maak je een serie, zeg tien afleveringen, en op de dag dat je van start wilt gaan, gebeurt er iets belangrijks. Het is meerdere keren voorgekomen dat we veel energie hadden gestopt in een prachtige serie en dat er vervolgens weken boordevol nieuws volgden. En ja, zo'n serie is niet eeuwig houdbaar, die sterft dan in schoonheid.''

(Dit is het slot van deze serie.)

    • Edo Dijksterhuis