Kinderagenda

Hoelahoepen

Het Schielandshuis in Rotterdam staat zondagmiddag in het teken van Jong & Oud. De tentoonstelling begint met uitleg in de diazaal over jongerencultuur tussen 1950 en 1990. Wie geen zin heeft om te luisteren, mag zich meteen inschrijven voor de workshop flower power t-shirts ontwerpen. Allereerst moet je een tekening maken op ware grootte, het liefst met wilde flower power-kleuren. Het personeel van het Schielandshuis verzamelt de tekeningen en noteert je adres. De ontwerpen worden gekopieerd op strijkvellen die de deelnemers krijgen toegestuurd. Dansschool Roerdomp geeft een cursus rock & roll, een dans uit de jaren vijftig waarbij de man zijn danspartner `weggooit' en weer terugtrekt, razensnel ronddraait en over de heupen laat glijden. Het ziet er het leukst uit met petticoats, wijduitstaande korte rokjes. Verder kun jij je ouders leren hoelahoepen en diaboloën als ze te jong zijn om het zelf te hebben gedaan. Kijken wie de wedstrijd wint.

*Jong & Oud, zo 13 augustus 14u, Schielandshuis, Korte Hoogstraat Entree 4 t/m 15 ƒ3, volwassenen ƒ6

Haaienbaby's

In Sea Life in Scheveningen zijn in augustus en september Wobbegongs te bewonderen, vier babyhaaitjes die in een See Life centre zijn geboren. De Wobbegongs leven in de buurt van Australië en ze worden ook wel tapijthaai genoemd vanwege hun franje en hun tekening. Er is in Sea Life ook een soort babykamer, een bassin waar haaieneieren aan een draadje hangen. De eieren lijken op halfdoorzichtige zakjes met een dooier erin die kleiner wordt als het haaitje groeit. Als je heel goed kijkt, kun je in zo'n zakje een haaitje zien kronkelen. Er zwemmen ook grotere haaien in een bassin waar je onderdoor kunt lopen. Er is ook een bassin waar een podium naast staat, dan kun je bovenop de vissen kijken. Als je lang in het water hebt getuurd, zie je op de zandige bodem vissen liggen die doen alsof ze ook van zand zijn gemaakt. Erboven zwemmen de roggen en die verstoppen zich helemaal niet, maar komen met hun kopjes uit het water en kijken nieuwsgierig om zich heen. En als je van het podium afstapt zie je ze van heel dicht bij en dan kun je ze zachtjes aaien. Als er veel kinderen in de buurt zijn dansen ze extra vrolijk door het water. Maar het allerliefste schepseltje is wel de Sea Dragon. Een prachtig zeepaardje die draden aan zijn lijfje heeft zitten waar een soort lapjes aan hangen. Heel elegant zweven deze `draakjes' door het water. Kleed je niet te warm aan voor het aquarium, want het is binnen wel een beetje warm.

*Sea Life, boulevard Scheveningen ma t/m zo v.a. 10u Entree 4 t/m 11 ƒ11, ƒ15,50 volw.

Monnikenwerk

Een kleine vierhonderd jaar geleden waren er maar weinig mensen die konden lezen en schrijven. Geleerden schreven wel eens een boek en die werden vervolgens door monniken gekopieerd en `mooi gemaakt' met tekeningen. Je kunt je bijna niet voorstellen hoe lang het duurt om zonder computer, balpen of drukkerij toch boeken te kunnen maken. In Stichting Huis Bergh in 's Heerenberg zie je hoe dat in zijn werk ging. Er liggen oude handschriften met mooie lettertypes en allerlei hulpmiddelen om versieringen mee te maken. En kinderen vanaf tien jaar mogen proberen of ze met een ganzenveer en inkt kunnen schrijven. Jongere kinderen mogen dit ook samen met hun ouders doen. Na het kijken en schrijven kun je de middeleeuwse toren beklimmen en een harnas aantrekken uit de Tachtigjarige Oorlog.

*Schrijven als een monnik, in augustus iedere middag om 13u30, Kasteel Huis Bergh, Hof van Bergh 8, 's Heerenberg Entree tot 13jr ƒ5 volwassenen ƒ10

KinderKunstclub

Kinderen die kunstenaar willen worden, mogen alvast oefenen in het Singer Museum in Laren. Op 16 en 20 augustus is er de KinderKunstClub voor kinderen vanaf 7 jaar. Je moet je wel van tevoren opgeven, want de groepjes mogen niet te groot worden. Op 16 augustus krijg je de opdracht een mooi beeld te zoeken en na te tekenen. De bedoeling is dat het beeld een andere achtergrond krijgt, heel klein wordt, of juist heel groot. Op 20 augustus komen kinderen verkleed als boer, boerin of knecht naar het Museum, vervolgens ga je een portret maken van een ander kind uit je groepje.

*KinderKunstClub van 7 t/m 12 jr, deelname ƒ15, Singer Museum, Laren Inl 035-5315656