Justitie wil Feyenoord vervolgen

. Justitie zegt ,,op dit moment een vervolgbare zaak'' te hebben tegen de Rotterdamse voetbalclub Feyenoord en diens voorzitter J. van den Herik. Zij worden verdacht van belastingontduiking.

Dit bericht uit het Algemeen Dagblad is bevestigd door een woordvoerder van het openbaar ministerie (OM) in Rotterdam. Er is nog geen zitting gepland, zegt de woordvoerder, omdat advocaat J. Mentink van Feyenoord enkele getuigen wil horen. ,,Wij hebben geen behoefte meer aan opsporingshandelingen. Met de informatie die wij nu hebben vinden wij dat Feyenoord vervolgd kan worden'', aldus de justitiewoordvoerder.

Volgens Mentink is justitie voorbarig en betreft de kwestie inhoudelijk ,,een non-issue, een komkommerbericht''. Voorzitter Van den Herik wil niet reageren. ,,Ik zit in de auto in het buitenland en mag hier niet handsfree telefoneren. Ik moet onmiddellijk verbreken.''

Feyenoord heeft volgens justitie ten onrechte geen loonbelasting betaald over vergoedingen die voetballers ontvingen nadat ze van een buitenlandse club overgingen naar Feyenoord. De Rotterdamse club is zich van geen kwaad bewust, zegt Mentink. Volgens hem gaat het om ,,gortdroge, taaie materie die geschikt is voor fiscalisten, niet voor trompetgeschal van justitie.''

Als we in gebreke zijn, betalen we gewoon. Niks bijzonders''.

Onduidelijk is hoeveel belasting Feyenoord volgens justitie ten onrechte niet heeft afgedragen. Volgens Mentink heeft het OM zijn onderzoek vooral gericht op de transfer van de Australische aanvaller A. Vidmar van het Belgische Standard Luik naar Feyenoord in 1995. Bij die overgang ontving Vidmar een bedrag aan tekengeld. Feyenoord maakte dat geld bovenop de transfersom over naar Standard Luik, waarop deze club het tekengeld aan Vidmar betaalde. Volgens justitie ontdook Feyenoord zo de betaling van loonbelasting over het tekengeld in Nederland. In de ogen van Feyenoord is Standard Luik in dezen loonbelasting verschuldigd, niet Feyenoord.

Mentink wil onder meer Vidmar als getuige horen om te bewijzen dat justitie geen zaak heeft. Vidmar bevindt zich in Australië. ,,Ik vind het raar dat justitie zegt dat men kan vervolgen terwijl getuigen nog gehoord moeten worden. Heeft men soms geen behoefte aan de complete waarheid?''

Mentink wijst er voorts op dat Feyenoord en Van den Herik hebben gehandeld volgens een advies dat accountants van BDO Camps Obers in Utrecht bij de overgang van Vidmar hebben verstrekt. BDO is door Feyenoord aansprakelijk gesteld indien de Rotterdamse club zou worden veroordeeld, zegt Mentink. BDO zegt echter een ,,juist advies'' te hebben gegeven, aldus advocaat A. Leijten. ,,Als dat advies is nageleefd is er geen probleem. Is het niet nagekomen, dan ligt daarvoor de verantwoordelijkheid bij Feyenoord. BDO staat hier verder buiten.''

Behalve Feyenoord en Van den Herik is ook de directeur voetbalzaken van Feyenoord, H. Hagelstein, als verdachte aangemerkt, aldus Mentink. Justitie verwacht dat over enkele maanden alle door Mentink gevraagde getuigen zijn gehoord en een formeel vervolgingsbesluit valt.