`Jongeren willen graag extra werken'

Jonge werknemers willen graag op hun ATV-dagen werken en zo hun inkomen vergroten. Dit geldt ook voor mensen met een laag inkomen. Tweeverdieners, vrouwen en hoogopgeleiden kopen liever extra vrije dagen. Dit blijkt uit onderzoek van Abvakabo FNV naar keuze-mogelijkheden in CAO's. De FNV vreest dat invoering van de CAO à la carte het einde betekent van verworven rechten als de 36-urige werkweek. Uit het onderzoek van het Amsterdamse Instituut voor Arbeidstudies blijkt die angst onterecht, zo constateert CAO-coördinator G. van Huygevoort.,,We hoeven niet bang te zijn voor arbeidsduurverlenging via de route van de keuze-CAO. Het meest opvallende van het onderzoek is immers dat werknemers een sterke voorkeur voor vrije tijd hebben. Per saldo is korter werken populairder dan langer werken.''