Internationaal

LONDEN

Op de beurs van Londen kregen de farmaceutische bedrijven een tik van een rechterlijke uitspraak over antidepressivum Prozac. Glaxo Wellcome, SmithKline Beecham en AstraZenaca daalden met meer dan drie procent. Gisteren vernietigde een Amerikaans gerechtshof een eerder vonnis, waarin het patent voor Prozac werd verlengd tot 2003. Dit betekent dat mogelijk al snel goedkope generieke versies op de markt komen van het voor maker Eli Lilly's zeer winstgevende medicijn.

De toonaangevende FTSE-index daalde mede door de val van de farmafondsen met 27,8 punten tot 6386,2 punten.

Bandenproducent Michelin profiteerde op de beurs van Parijs van de tegenslagen voor de Japanse concurrent Bridgestone, die op de Amerikaanse markt een kostbare terughaalactie is begonnen. De koers steeg met meer dan drie procent en leverde met France Telecom een forse bijdrage ana de stijging van de CAC 40-index met 31,6 punten tot 6601,7 punten.

TOKIO

De beurs van Tokio was vandaag de enige effectenbeurs in Azië die daalde. De Nikkei-index ging omlaag met 58,59 punten tot 15.975,65, een verlies van 0,4 procent. De beleggers sluiten niet uit dat de rente in Japan, die op bijna 0 procent staat, wordt verhoogd. Dat de economische groei in het eerste kwartaal is herzien van 2,4 naar 2,5 procent, liet de handel koud. Negatieve uitschieter op de beurs was wederom bandenfabrikant Bridgestone. Na woensdag al met 8 procent te zijn gezakt, verloor het aandeel donderdag maar liest dik 11 procent. De beleggers maken zich zorgen over de kosten die zijn gemoeid met het terugroepen van 6,5 miljoen banden door Bridgestone's Amerikaanse dochterbedrijf, Firestone, in de VS.

NEW YORK

De Amerikaanse effectenbeurs heeft gisteren geen grote schommelingen laten zien. De belangrijkste graadmeter Dow Jones sloot op 10.905,83 punten, een verlies van 71,06 punten ofwel 0,65 procent. Nasdaq had er iets meer zin in. De schermenbeurs, waaraan veel technologiefondsen genoteerd staan, klom 0,13 procent tot 3.855,52 punten, een winst van 4,97 punten. Over de hele dag leek de stemming eerst positief. Vooral technologiefondsen deden het goed. De Dow werd meegesleept door Wal Mart. Wal Mart sloot op 53,25 dollar, een verlies van 7,6 procent.

FRANKFURT

Op de beurs van Frankfurt daalde chemieconcern Bayer met drie procent na publicatie van de halfjaarcijfers, die een winststijging van 31 procent tot 2 miljard euro lieten zien. De DAX-index stond rondom het middaguur 70,5 punten hoger op 7297,2 punten.

PARIJS