Goedkope onderbroeken

Ik heb geen smaak, althans op het gebied van kleding. Mannen, boeken, wijn – daarvoor heb ik wel een neus. Maar voor kleren ben ik blind. Toen ik studeerde, had ik behalve geen smaak, ook geen geld.

Hoe kom je voor weinig geld aan kleding in Utrecht? Amsterdam, waar ik woon, barst van zowel de designerwinkels (o.a. Frans Molenaar) en grote ketens als de bijzondere zaakjes: Zipper, Laura Dolls, Haastje Repje, Hans en Grietje, Stout. Maar Utrecht? Laat ik bij de onderste laag beginnen. Daarvoor kun je in heel Nederland terecht bij Hema of Zeeman: onderbroeken 2,95 gulden, sokken 4,95 gulden. Persoonlijk besteed ik geen cent méér aan ondergoed, want er is toch bijna niemand die het ziet. Al is de kans in je studententijd iets groter dat iemand er onverwachts een glimp van opvangt. De enige eis die ik stel, is dat ondergoed niet knelt en dat het honderd procent katoen is.

Voor hemden, t-shirts, rokken, jurken, broeken en truien ben je in Utrecht aangewezen op de Zadelstraat en de Lijnmarkt. Daar zijn kleine winkels waar je niet wordt opgewacht door een beveiligingsbeambte, zoals bij de grote kledingketens op de Oude Gracht. Bovendien zijn ze origineler en voordeliger, ondanks het kleinschalige aanbod.

T-shirts zijn altijd een goede graadmeter voor de prijzen in een winkel. Neem de felgekleurde t-shirts bij Image op de Lijnmarkt voor ƒ39,95. Precies dezelfde t-shirts (bijvoorbeeld groen met een oranje randje of blauw met een rood randje) kosten bij het landelijke Sissy Boy ƒ79,95. Een echte investering zijn de t-shirts van de Bijenkorf (huismerk, ƒ19,95). Ze vallen niet binnen twee weken uit elkaar en ook de kleur overleeft drie keer wassen.

Studenten die een tekst willen laten afdrukken op een t-shirt (I love Bart) moeten naar Michel op de Lijnmarkt. Drie stuks voor ƒ25, twee spijkerbroeken voor 100 gulden.

Netjes op de Lijnmarkt is interessant voor studenten die houden van hippie-kleding. De winkel hangt vol met losvallende hippiejurkjes voor veertig tot zestig gulden per stuk. De Japanse jurken (140 gulden) passen misschien niet in een studentenbudget, maar studenten passen nog wel in zo'n jurk. De lange, vormloze t-shirt-jurken zijn niet om aan te zien, maar kosten dan ook bijna niets.

Echt netjes is Peanuts in de Zadelstraat. Hier hangt kleding voor de hockeyclub en studentenvereniging. Lamswollen truien voor 99 gulden, ruitjesoverhemden, colbertjes en rugby-shirts. Dezelfde studenten hoeven maar één hoek om, naar I Cuidado in de Mariastraat, voor jurken voor het jaarlijkse gala. Prachtige stoffen en elegante modellen. Ook ontwerpster Lily Conemans, op de Oude Gracht, heeft mooie stoffen voor studenten die zelf kunnen naaien. Je kunt je jurk beter zelf maken, want de drie jurken die in het raam zijn tentoongesteld, zijn lompe tenten.

Voor een oneindig assortiment gelakte handtasjes – roze, goud, geel blauw – moet je bij Primavista wezen in de Zadelstraat. Ze kosten zo'n 33 gulden per stuk, en gaan waarschijnlijk jaren mee. Voor kralen portomonnees of armbanden is Baars & van de Kerkhof (een passementerie) het beste adres: ze vragen ƒ19,50 voor armbanden die bij oorbellenwinkel `t Oortje, bijvoorbeeld, ƒ32,50 kosten.

Toch is `t Oortje een bezoek waard. Je kunt gaatjes laten schieten in oor of neus voor twintig gulden, inclusief het knopje. En ze hebben een krankzinnig groot aanbod oorbellen, variërend van 5,50 gulden tot 19,50 gulden. Ook de haarspelden bij `t Oortje zijn mooi en niet duur. Zeker voor mensen zoals ik, die oorbellen, haarspelden, armbanden en zelfs mobiele telefoons steevast kwijtraken, is zo'n winkel handig.

De echte koopjesjagers kunnen het beste naar de markt bij Vredenburg of de sieradenkraampjes langs de Oude Gracht op zaterdag. Voor goedkope laarzen en schoenen (of zakmessen) zijn Army Dump op de Blauwkapelseweg en Dump 2000 op Vredenburg geschikt. In januari en juli hoef je je in geen enkele winkel een armoedzaaier te voelen, omdat alles dan is afgeprijsd met 30 tot 50 procent.

En tenslotte een tip van Henk Hofland (oudere journalist maar volgens mij goed gekleed): spaar wat geld en maak een omweg naar the Vintage Clothing Store in Greenwich Avenue, New York. ,,Prachtige colbertjes voor vijfendertig dollar, je wil nooit meer anders.''

    • Frederiek Weeda