Firestone neemt miljoenen banden uit de handel

De Amerikaanse bandenproducent Firestone neemt 6,5 miljoen autobanden uit de handel.

Het gaat om banden voor luxe terreinwagens en lichte bedrijfswagens, inclusief exemplaren die in gebruik zijn, zo heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. Het besluit is genomen nadat bij ongelukken met auto's die reden op banden van Firestone 46 mensen om het leven kwamen. Van de betrokken typen banden zijn er volgens het bedrijf 14,4 miljoen geproduceerd en het aantal van 6,5 miljoen dat nog in gebruik is, betreft een schatting. Het zou gaan om 3,8 miljoen exemplaren radial ATX en ATXII en 2,7 miljoen Wilderness AT-banden, aldus de verklaring.

Firestone had aanvankelijk de bezwaren tegen zijn producten van de hand gewezen, maar ging overstag onder druk van de Amerikaanse verkeersveiligheidsdienst en autofabrikant Ford. Veel bedrijven weigerden al langer de banden te verkopen. De ongelukken deden zich vooral voor bij het model Explorer van Ford, dat sinds 1990 standaard met de gewraakte banden werd geleverd. Drie typen banden bleken bij hoge snelheden spontaan uit elkaar te klappen, vooral in gebieden met hoge temperaturen. Firestone is sinds 1988 eigendom van het Japanse Bridgestone. De koers van Bridgestone daalde vandaag op de beurs van Tokio met 11 procent. Gisteren al met 8 procent na de eerste berichten in de media. Daarin werd gemeld dat het om 20 miljoen banden zou gaan. De bandenproducent weet niet wat het probleem met het ontwerp of de productie zou kunnen zijn. Het concern vervangt de banden ongeacht leeftijd of kilometrage.

Wat de maatregel kost, is niet duidelijk. Analisten houden het op 500 miljoen dollar. De terughaalactie is de op een na grootste in de geschiedenis. In 1978 was het ook Firestone die banden moest terughalen. Toen ging het om bijna 15 miljoen stuks. Firestone raakte toen op de rand van een faillissement, waardoor het uiteindelijk in handen van Bridgestone belandde.