Energiebedrijf Eneco wordt snel geprivatiseerd

Energiedistributiebedrijf Eneco wordt binnen afzienbare tijd geprivatiseerd. Het in omvang derde energiebedrijf van Nederland komt naar verwachting in buitenlandse handen.

Dit zegt bestuursvoorzitter R. Blom van Eneco vandaag in een vraaggesprek met deze krant. Het tijdstip van privatisering ligt ,,tussen 2002 en 2004'' en eerder in 2002 dan in 2004, zoals Blom aangeeft. ,,In elk geval moeten we in 2004, als de consumentenmarkt wordt vrijgegeven, helemaal klaar zijn.'' Analisten schatten de waarde van Eneco, waarin de gemeenten Rotterdam en Den Haag de grootste aandeelhouders zijn, op zo'n 5 tot 6 miljard gulden.

Eneco is de laatste grote energiedistributeur in Nederland die een privatisering aankondigt. Essent, het grootste energiedistributiebedrijf, heeft aangegeven uiterlijk in 2002 naar de beurs te willen. Nuon, de Nederlandse nummer twee, is ter voorbereiding van een beursgang begonnen met een interne markt, waarop de overheidsaandeelhouders hun aandelen onderling kunnen verhandelen. Twee kleine distributiebedrijven, in de Haarlemmermeer en in Eindhoven, zijn inmiddels verkocht aan respectievelijk een Duitse en een Spaanse energiegigant.

Blom sluit voor Eneco een beursgang niet uit, maar ziet er niet veel heil in. ,,Ik ben van mening dat geen enkel Nederlands energiebedrijf klaar is voor een beursnotering'', zegt Blom. Eneco geeft de voorkeur aan aansluiting bij een buitenlands energieconcern, omdat de Nederlandse bedrijven naar de inschatting van Blom niet in staat zijn op eigen kracht uit te groeien tot een grote partij. ,,Dat betekent dat om te overleven op termijn een aansluiting bij een van de internationale spelers in de verwachting ligt'', zegt hij.

De privatiseringsgolf die de Nederlandse energiesector overspoelt is een uitvloeisel van de liberalisering van de gas- en de elektricteitsmarkt, waarvoor de Tweede Kamer dit jaar nieuwe wetgeving heeft goedgekeurd. De huidige eigenaren van de nutsbedrijven, gemeenten en provincies, willen veelal geen aandeelhouder meer zijn in ondernemingen die op een vrije markt hun geld moeten verdienen. Vorig jaar werden drie van de vier elektriciteitsproducenten verkocht aan energieconcerns uit de Verenigde Staten, Duitsland en België. Dit jaar is de aandacht gericht op de energiedistributiebedrijven.

PRIVATISERING: pagina 12

    • Karel Berkhout