Dubbelfunctie van Schapers roept spanningen op

De Koninklijke Nederlandse Lawn en Tennisbond (KNLTB) is ernstig in verlegenheid gebracht door scherpe kritiek van enkele spelers op het functioneren van bondscoach Michiel Schapers en zijn assistenten bij Jong Oranje, Joost Wijnhoud en Eddy Bank. ,,Schapers heeft zoveel problemen met de nieuwe generatie tennissers dat de doorstroming naar het Davis Cupteam in gevaar dreigt te komen'', verklaarde Sjeng Schalken vanuit Cincinatti, waar hij gisteravond in de tweede ronde door Todd Martin werd uitgeschakeld: 6-4 en 6-4.

Nadat het Nederlandse Davis Cupteam zich vorige maand door een 5-0 zege op Oezbekistan had verzekerd van een plaats in de wereldgroep riepen Schalken en zijn teamgenoten captain Schapers op een oplossing te zoeken voor diverse conflicten met spelers uit Jong Oranje. ,,Om ook in de toekomst een optimale sfeer in het Davis Cupteam te garanderen, dient Schapers het oud zeer snel weg te werken'', meent Schalken. In de afgelopen jaren vertrokken spelers als Peter Wessels, John van Lottum, Freddy Hemmes en Melle van Gemerden bij Jong Oranje uit onvrede met het beleid van Schapers en zijn technische staf.

Een incident met Jong Oranje-coach Wijnhoud tijdens het jeugdtoernooi op Roland Garros kostte de 18-jarige Diederik de Groot onlangs zijn plaats in het opleidingsinstituut van de KNLTB. ,,Toen ik eerst wilde gaan douchen alvorens mijn partij met Wijnhoud te evalueren, kreeg ik van hem een flinke schop'', vertelt De Groot. ,,Daar schrok ik zo van dat ik helemaal door het lint ging en Wijnhoud een blauw oog sloeg. Ik wil het niet goed praten. Maar er heerst bij Jong Oranje een benauwende sfeer, waarbij de coach zich als een schoolmeester opstelde en ik me als een leerling moest gedragen. Jong Oranje functioneert alleen in een leefbaar klimaat en daar was in mijn geval geen sprake van.''

Volgens De Groot speelt de onervarenheid van Wijnhoud, die voor zijn aanstelling bij de KNLTB tennisrackets verkocht, een grote rol in de moeizame communicatie tussen coach en spelers. Sinds zijn verbanning uit Jong Oranje zoekt de bij tennisclub Zandvoort trainende De Groot moeizaam zijn eigen weg. Met Schapers heeft hij geen enkel contact meer gehad. ,,Ik kreeg van de bond slechts een briefje, waarin mijn ontslag werd bevestigd'', zegt De Groot. ,,Ik kan slechts hopen dat ook bij Schapers een lampje gaat branden nu Jong Oranje nagenoeg is leeggelopen. Maar je kunt bij Michiel alleen zijn weg volgen, een andere weg is er niet.''

Schapers reageert woedend op de beschuldigingen van De Groot. ,,Het is een grove leugen dat Wijnhoud hem heeft geschopt. Deze jongen is altijd naar eer en geweten begeleid door diverse trainers. Het lijkt mij toch een legitieme reden om een speler te ontslaan die zijn coach met een gebalde vuist in het gezicht slaat. Diederik heeft Wijnhoud en ook mij mierenneukers genoemd. Hij had beter kunnen zwijgen, want er komt een dag dat de tennisbond een boekje open doet over zaken rond hem, die we ook kunnen bewijzen.''

Bijval kreeg De Groot echter vorige week van Peter Wessels, die twee jaar geleden onder leiding van Schapers zijn debuut maakte in het internationale tenniscircuit. ,,Iedereen is bij Jong Oranje vertrokken na ruzie met Schapers'', vertelde Wessels aan Trouw. ,,Maar het is natuurlijk pijnlijk dat de hoofdschuldige blijft zitten.'' Vanuit Amerika heeft Wessels zich inmiddels per e-mail bij de bondscoach gedistantieerd van zijn uitspraken. ,,Peter vindt het net als ik een sensatieverhaaltje'', zegt Schapers.

Volgens Schalken roept de dubbelfunctie van Schapers bij de KNLTB echter automatisch spanningen op. Schalken: ,,Het is niet goed dat een bondscoach tevens Davis Cup-captain is. Dat leidt tot belangenverstrengeling. Schapers heeft als bondscoach wel eens problemen gehad met mijn privé-coaches Henk van Hulst en Alex Reijnders. Maar tijdens de Davis Cup-wedstrijden zit ik wel naast Schapers en dat ligt soms gevoelig. Het zou veel logischer zijn wanneer de spelers hun eigen captain kunnen kiezen, zoals in Amerika en Australië is gebeurd. Nu stelt het bestuur de coach van het Davis Cupteam aan, terwijl de bond ver van de spelers afstaat.''

Schalken ergerde zich dan ook aan het bericht dat Schapers – evenals vrouwencoach Hans Felius – zijn contract bij de KNLTB stilzwijgend met vier jaar heeft verlengd. ,,Die procedure is natuurlijk belachelijk'', stelt Schalken. ,,De spelers zijn niet gekend in het nieuwe contract voor Schapers. Dat staat los van zijn capaciteiten, want ik heb geen problemen met Michiel. Maar ik zou me kunnen voorstellen dat in de toekomst ervaren ex-topspelers als Jacco Eltingh en Paul Haarhuis het Davis Cupteam gaan begeleiden. Schapers zou dan kunnen aanblijven als bondscoach.''

Geïrriteerd door de uitlatingen van Schalken verwijst Schapers naar de visie van bondsvoorzitter Klaas Rijpma, die de nieuwe overeenkomst met de bondscoach bestempelde ,,als een zaak tussen werkgever en werknemer''. Schapers, uitdagend: ,,Gaat Sjeng dan ook namens de bond de sollicitatiegesprekken voeren met potentiële kandidaten voor de functie van Davis Cup-captain en bondscoach? Gelukkig acht de KNLTB die taken wel verenigbaar. Het zou toch te gek voor woorden zijn als de spelers bondsfunctionarissen gaan aanstellen?''

Volgens Schapers heeft Schalken hem in Oezbekistan niet verzocht mogelijke problemen met spelers uit Jong Oranje op te lossen. ,,We hebben wel afgesproken dat we binnenkort met de oude én de nieuwe generatie tennissers om de tafel gaan zitten om de toekomst van het Davis Cupteam uit te stippelen. Ik vind het niet correct dat Schalken nu met iedereen kletst over zaken, die hij in Oezbekistan niet aan de orde heeft gesteld. Ik noem dit meehuilen met de wolven in het bos en daar zal ik Sjeng zeker op aanspreken.''

    • Robèrt Misset