Dodental van aanslag in Moskou stijgt tot acht

Een zwaargewond slachtoffer van de bomexplosie in het hart van Moskou, dinsdag tijdens de avondspits, is afgelopen nacht aan zijn verwondingen overleden. Het dodental van de vermeende terreurdaad is daarmee opgelopen tot acht.

President Poetin heeft opgeroepen tot kalmte: ,,Hysterie en desorganisatie zou het mooiste geschenk zijn wat de terroristen zich wensen.'' Het staatshoofd kwam gisteravond onaangekondigd bloemen leggen bij de tien centimeter diepe krater in de voetgangerstunnel onder het Poesjkinplein. Eerder had hij gewaarschuwd voor een al te overhaaste beschuldiging aan het adres van het Tsjetsjeense volk.

Van de vier compositietekeningen van mogelijke daders – samengesteld op basis van verklaringen van ooggetuigen – hebben er echter drie een ,,Kaukasisch uiterlijk''. De vierde is blond een heeft ,,Slavische trekken''. De twee verdachten die op de avond van de aanslag zijn aangehouden, een Tsjetsjeen en een andere Kaukasiër, zijn niet de bommenleggers. Zij blijven in hechtenis wegens het bezit van heroïne en moslimfundamentalistische literatuur, zo heeft de veiligheidsdienst FSB laten weten.

De vrees voor een nieuwe terreurgolf, analoog aan de reeks dodelijke aanslagen op flatgebouwen vorig jaar september, blijft aanwezig. De vondst van een tas met springstof op het Kazan-station en de bommelding bij een filiaal van de Sberbank houden de schrik er stevig in. De krant Segodnja noemt Moskou vanmorgen ,,een stad in de frontlinie'' van de Tsjetsjeense oorlog. Ongeveer tweehonderd Moskovieten hebben aangeklopt voor psychologische hulp in verband met de jongste aanslag.

    • Frank Westerman