Directie Fireworks vrij

. De twee directeuren van het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks zijn onder strenge voorwaarden vrijgelaten. De rechtbank in Almelo heeft hun voorlopige hechtenis gistermiddag geschorst. De behandeling van de rechtszaak is tot nader order aangehouden.

Volgens de rechtbank voert het te ver om de voorlopige hechtenis op te heffen. Er is nog steeds een onderzoeksbelang, aldus rechtbankpresident H. Breitbarth. Bovendien bestaat er tegen de twee verdachten ,,ernstig bezwarend bewijsmateriaal''. Hij zag wel gronden voor schorsing. Zo zal de rechtszaak inhoudelijk niet eerder dan in november of december van dit jaar kunnen worden behandeld. ,,De rechtbank heeft daarnaast in aanmerking genomen dat de verdachten zich al gedurende lange tijd met beperkingen (afzondering) in voorlopige hechtenis bevinden.''

Aan de schorsing heeft de rechtbank een aantal stringente voorwaarden gesteld. Zo moeten de verdachten hun paspoort inleveren, mogen ze geen gebruikmaken van ,,telecommunicatiemiddelen, anders dan één vaste telefoonlijn, waarvan het nummer tevoren door hem aan de officier van justitie bekend zal dienen te worden gemaakt''. Ook mogen ze geen contact hebben met medewerkers van het bedrijf of hun familieleden, noch met afnemers en leveranciers.

Volgens advocaat J. Plasman van directeur Bakker is zijn cliënt ,,ingetogen opgelucht''. De man wilde dolgraag bij zijn familie zijn, maar hij beseft volgens Plasman dat de ramp geen reden tot grote vreugde geeft.

Het openbaar ministerie, dat zich een dag eerder uitsprak tegen schorsing van de voorlopige hechtenis, zei ,,teleurgesteld'' te zijn. Volgens het OM is niet te voorkomen dat de directeuren toch contact hebben met andere betrokkenen, bijvoorbeeld met een mobiele telefoon. ,,We moeten nog bepalen hoe, maar we zullen maximale controle uitvoeren op naleving van de voorwaarden.'' De woordvoerder liet ook weten bang te zijn dat de schorsing het onderzoek zal belemmeren. ,,Als dat tot de mogelijkheden behoort, zullen we bezien of we in appèl gaan.''

DOMPER pagina 3