Decreet treft ex-premiers van Pakistan

De Pakistaanse militaire leider generaal Pervez Musharraf heeft de oppositie gisteren een zware slag toegebracht.

Hij vaardigde een decreet uit dat politici verbiedt om leiding te geven aan een politieke partij als ze veroordeeld zijn op basis van de antiterrorismewet of als ze wegens wangedrag het parlement zijn uitgezet. Dit betekent dat de Pakistaanse ex-premiers Benazir Bhutto en Nawaz Sharif hun posities moeten opgeven.

Waarnemers zeggen dat het decreet past in een gericht beleid van de militaire junta om leidende politici politiek buitenspel te zetten. Maar minister van Justitie Aziz A. Munshi beklemtoonde gisteren tijdens een persconferentie dat de maatregel niet tegen specifieke politici of partijen is gericht. Hij zei dat het decreet bedoeld is om ,,het politieke systeem te zuiveren''. Op de vraag of de nieuwe wet tot gevolg heeft dat de ex-premiers Bhutto en Sharif hun functies als partijleider moeten opgeven, zei hij: ,,U kunt zelf uw conclusies trekken. De wet is duidelijk.''

Oud-premier Sharif moest vorig jaar oktober het veld ruimen na een geweldloze, militaire coup. In april werd hij door de antiterrorismerechtbank in Karachi tot twee keer levenslang veroordeeld. Hij is tegen die uitspraak in beroep gegaan, maar tegen een vonnis wegens corruptie vorige maand heeft hij nog geen appèl aangetekend. Die tweede rechtbank veroordeelde hem tot veertien jaar gevangenisstraf en 21 jaar uitsluiting van de politiek. Vanuit de gevangenis leidt Sharif nog steeds zijn Pakistan Muslim League (PML). Wel heeft hij een coördinatiecommissie ingesteld die de dagelijkse leiding heeft van zijn partij.

Oud-premier Bhutto werd vorig jaar samen met haar echtgenoot Asif Ali Zardari wegens omkoperij veroordeeld door een speciale rechtbank die door de regering van de toenmalige premier Sharif was ingesteld. Beiden kregen vijf jaar cel, een boete van 8,6 miljoen dollar, inbeslagname van al hun bezittingen en uitsluiting als parlementariër. Ze hebben bij het Hooggerechtshof bezwaar aangetekend tegen dat vonnis. Uit vrees voor arrestatie verblijft Bhutto intussen in het buitenland. Vanuit ballingschap leidt ze nog altijd haar Pakistan People's Party (PPP).

Vier dagen geleden besloten de partijen van de ex-premiers Bhutto en Sharif, die van oudsher frontaal tegenover elkaar staan, hun meningsverschillen voorlopig opzij te zetten om samen sterker tegen de militaire junta te staan. Tijdens een conferentie die zondag in Lahore werd gehouden, eiste de voltallige Pakistaanse oppositie die naast de PPP en PML uit nog veertig partijen bestaat, dat zo snel mogelijk algemene verkiezingen worden gehouden.