Centrale Bank Japan wil verhoging rente

De Centrale Bank van Japan wil de druk van de regering trotseren om het nultarief voor de rente te handhaven. Morgen zal de gouverneur van de bank, Masari Hayami, een motie aan het bestuur voorleggen om het nultarief te schrappen. Dat voorspelden financiële analisten vandaag. Ze verwachten dat het bankbestuur de motie zal aanvaarden.

Formeel heeft de Bank of Japan een onafhankelijke positie, maar het bestuur staat de laatste tijd sterk onder druk. Leidende figuren in de regerende Liberaal-democratische partij, onder wie premier Yoshiro Mori, hebben in het openbaar stelling genomen tegen een eventuele verhoging van rentetarieven. Het zou nog te vroeg zijn om het beleid van vrijwel kosteloze leningen te veranderen. Maar gouverneur Hayami van de Centrale Bank vindt dat het nultarief niet te handhaven is nu de voorspellingen voor een groei dit jaar van het Japanse bruto binnenlands product met circa 2 procent aanhouden.

,,Los van de politieke verhoudingen zou een besluit tot renteverhoging passen in zowel de economische ontwikkeling als het marktsentiment'', zegt Masaaki Kanno, topeconoom van de zakenbank J.P. Morgan Securities Asia in Tokio.

De gezaghebbende zakenkrant Nihon Keizai berichtte vandaag dat gouverneur Hayami streeft naar consensus binnen zijn bestuur over een renteverhoging, en dat de directie van de Bank of Japan al besloten heeft het besluit morgen te nemen.