Blad: bij Concorde 55 gebreken

In 1998 heeft technisch onderzoek 55 ,,belangrijke risico's'' van de motoren van het supersonische vliegtuig Concorde aan het licht gebracht. Dit meldt het Engelse blad New Scientist.

Air France en British Airways, de twee maatschappijen die met de Concorde vliegen, zouden de helft van het naar aanleiding van het onderzoek opgestelde saneringsprogramma hebben afgerond. Van enkele risico's worden de mogelijke gevolgen in het onderzoeksrapport `rampzalig' genoemd. Twee ervan – brand en het uitvallen van twee motoren tegelijkertijd – hebben een rol gespeeld in het ongeluk met de Concorde van Air France, vorige maand, dat aan 113 mensen het leven kostte.

Het onderzoek naar de betrouwbaarheid van de motoren van de Concorde – de Olympus 593 – had twee jaar geleden plaats in opdracht van British Airways, omdat de luchtvaartmaatschappij het supersonische toestel tot 2012 wilde blijven gebruiken. Deskundigen van British Airways, van Rolls-Royce, leverancier van de motoren, en van het technisch advies-bedrijf BMT voerden het onderzoek uit. De onderzoekers baseerden zich op incidenten die daadwerkelijk plaats hebben gehad, maar beschreven ook problemen die zich nog niet hadden voorgedaan, zoals brand en het gelijktijdig uitvallen van motoren.

In hun rapport somden de onderzoekers 152 risico's op, waarvan er 55 `belangrijk' (significant) werden genoemd. Hoewel de Concorde aan alle officiële veiligheidsvoorschriften voldeed en de Britse luchtvaartautoriteiten ook na het rapport geen aanpassingen eisten, zouden British Airways en Rolls-Royce `onmiddellijk' met saneren zijn begonnen. Zij hebben dit volgens de New Scientist vorig jaar ook gemeld aan de Federatie van Europese Luchtvaartmaatschappijen, die zij tevens beloofden wekelijks op de hoogte te brengen van de aangebrachte verbeteringen. Volgens een woordvoerder van British Airways maakt New Scientist gewag van een ,,doorlopend saneringsprogramma'' waarbij gebruik gemaakt wordt van de ,,beste nieuwe technologische inzichten''. De `belangrijke risico's' zijn volgens hem gevaren die zich kunnen voordoen als er geen normaal onderhoud wordt gepleegd.