Beurs dolblij met vertrek topman Vedior

De koers van de uitzendketen Vedior is vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs geëxplodeerd. Beleggers waren enthousiast over de onverwacht forse halfjaarwinst en de wisseling aan de top van het bedrijf.

Het aandeel Vedior schoot ruim 30 procent omhoog naar 15,55 euro, de hoogste koers sinds november vorig jaar. Rondom het middaguur stond het aandeel op 15,25 euro, ver boven de 8,20 euro die Vedior noteerde in februari. Sinds eind vorig jaar is de klad gekomen in de koersen van uitzendbureaus, doordat de krappe arbeidsmarkt de groei lijkt te remmen.

Vedior maakte vanmorgen een halfjaarwinst voor aftrek van goodwillkosten bekend van 47 miljoen euro, iets meer dezelfde periode vorig jaar (45 miljoen). De winst lag iets boven de verwachtingen van de analisten. Meer nog dan met de meevallende winst waren de beleggers blij met de vervanging van Gert Smit als bestuursvoorzitter door Tony Martin, afkomstig van Select. Ook een `strong buy'-advies van zakenbank Warburg duwde de koers omhoog.

,,Wij vonden het management niet erg sterk, We zijn blij met de komst van Tony Martin, Hij heeft goede resultaten laten zien bij Select'', zei analist Rinsma van SNS Securities. Haar collega Claassen van ABN Amro valt haar bij: ,,Het profiel van Smit was mager, terwijl Tony Smit fantastische prestaties heeft geleverd. Het aandeel Select noteerde in 1992 op de beurs 20 pence, toen Smit daar kwam. Select werd verkocht aan Vedior voor 1.050 pence.''

Een andere stijger op de beurs was KLM, net als Vedior een Midkap-fonds. De luchtvaartmaatschappij profiteerde van een uitgebreide bijeenkomst die topman van Wijk gisteren had met de pers. De koers schoot vanmorgen aanvankelijk 7 procent omhoog naar 32,50 euro en vlakte rondom het middaguur iets af tot 32,20, een winst van 6 procent. Beleggers waren vooral blij met het voornemen van KLM en British Airways om de fusiedocumenten in september in te leveren bij de Europese Unie.

De AEX-index ging vanmorgen met 2,6 punten omhoog tot 686,4 punten op een zeer kalme beurs. De overige Europese beurzen waren niet eensgezind, Londen ging 0,4 procent achteruit. Parijs en Frankfurt deden het met een winst van respectievelijk 0,5 procent en 1 procent beter.

Aegon, dat over het eerste half jaar een 48 procent hogere nettowinst noteerde op 1,008 miljard euro, steeg 2 procent tot 43,80 euro. De winst lag iets onder de meest optimistische raming van 1,050 miljard euro, maar beleggers waren blij met de verhoging van de verwachting voor de winststijging per aandeel. ABN Amro verloor een half procent op 27,60 euro. Het aandeel ING leverde op 74,35 euro eveneens een half procent in.

Een aantal informatie-, technologie- en communicatiefondsen zette de stijgende lijn voort. KPN was met 3,2 procent op 38,70 euro de grootste stijger van de AEX-index. Philips steeg 1,9 procent op 49,93 euro. Getronics won 0,6 procent op 17,25 euro.