Winstdaling Elsevier valt beleggers mee

Uitgeverij Elsevier was vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs de grootste stijger onder de hoofdfondsen. Beleggers beloonden de onverwacht goede halfjaarcijfers van Reed Elsevier.

Het aandeel Elsevier steeg vanmorgen met ruim 5 procent tot 13,42 euro. Daarmee kwam Elsevier weer iets dichter bij de recordkoers van 16 euro, die 24 februari werd genoteerd. De laagste koers van het afgelopen jaar was 9,26 euro, op 8 maart.

Reed Elsevier maakte vanmorgen bekend in het eerste halfjaar de winst te hebben zien teruglopen tot 351 miljoen pond sterling (1,4 miljard gulden), een daling met 5 procent. Dit is beter dan analisten hadden verwacht. Maar er heerst vooral optimisme over de verwachte resultaten voor de tweede helft van het jaar. ,,Elsevier doet het goed. Het negatieve is er nu wel vanaf'', aldus een handelaar. Ook de getoonde belangstelling voor collega-uitgever Harcourt stemde de beleggers optimistisch.

Uitgever VNU won eveneens, 0,7 procent tot 61,30 euro. Opvallend was dat collega-uitgever Wolters Kluwer, die gisteren zijn cijfers bekendmaakte, vandaag de grootste daler op de beurs was. Het fonds, dat Harcourt ook wil kopen, verloor 8,7 procent tot 23,98 euro. ,,Wolters Kluwer mikt op hetzelfde resultaat als vorig jaar. Dat getuigt van weinig fantasie. Beleggers gaan dan bij Elsevier of VNU kijken'', verklaarde een hoekman.

De AEX-index stond rondom het middaguur 4,9 punten hoger op 683,2 punten. Ook de andere Europese beurzen boekten winst. Londen won 1,5 procent. Parijs en Frankfurt gingen met respectievelijk 0,9 procent en 1,6 procent vooruit.

ING bereikte een hoogste koers aller tijden op 74,80 euro, een stijging van één procent. De bankverzekeraar zei gisteren de financiële doelen naar boven te zullen bijstellen.

ASM Lithography was ook in trek op de beurs. Het aandeel van de Veldhovense fabrikant van chipmachines klom 2,7 procent op 37,80 euro. ,,ASML was de laatste dagen nogal ondergewaardeerd'', verklaarde een handelaar het herstel. Meer technologiefondsen profiteerden van het zonnige klimaat op het Damrak. Dat was mede te danken aan de goede resultaten die het Amerikaanse Cisco gisteravond nabeurs bekendmaakte. Automatiseerder Getronics won 2,7 procent op 17,33 euro. Philips steeg 2,5 procent tot 47,69 euro.

VendexKBB, dat een dag eerder een flinke tik kreeg, vertoonde vandaag geen herstel. Het detailhandelsconcern zakte 4,5 procent verder weg tot 16,10 euro. Handelshuis Buhrmann, dat vandaag een forse winstgroei presenteerde, verloor desondanks. Het aandeel daalde 1,9 procent tot 30,65 euro.

Verder waren de telecomfondsen gewild. KPNQwest steeg 2,8 procent tot 36,75 euro. Versatel, dat gisteren nog een verlies meldde van 400 miljoen gulden, herstelde zich met een lichte stijging van 0,7 procent tot exact 35 euro. Libertel won op 35 euro 0,6 procent.