Winst Buhrmann 53 procent omhoog

De acquisitie van het Amerikaanse bedrijf Corporate Express heeft voor een winstsprong bij handelshuis Buhrmann gezorgd. De nettowinst steeg in het eerste halfjaar met 53 procent ten opzichte van dezelfde periode van het vorige jaar en kwam uit op 89 miljoen euro (196 miljoen gulden). Welk gedeelte van die stijging precies door Corporate Express is behaald wil Buhrmann uit concurrentieoverwegingen niet bekendmaken.

De omzet van de Amsterdamse leverancier van papier, kantoorartikelen en grafische systemen groeide in de eerste zes maanden van dit jaar met 69 procent en kwam uit op ruim 4,6 miljard euro (ruim tien miljard gulden). Bijna de helft van die groei (48 procent) kwam voor rekening van Corporate Express, dat ruim een jaar geleden voor 2,4 miljard gulden werd overgenomen. Samen met Corporate Express is Buhrmann marktleider in de distributie van kantoorartikelen in de Verenigde Staten.

Volgens Buhrmann verloopt de integratie van Corporate Express voorspoedig en bedroegen de besparingen als gevolg van de samenwerking in het eerste halfjaar 27 miljoen euro. Over drie jaar moeten de besparingen op honderd miljoen euro per jaar uitkomen.

Buhrmann ontving een buitengewone bate van zijn pensioenfonds. De resultaten van het fonds waren zo goed dat Buhrmann een winst van 20 miljoen euro (44 miljoen gulden) in de halfjaarcijfers kon opnemen.

Buhrmann voerde de verkoop via internet op van 3 procent in het eerste halfjaar van 1999 tot bijna 7 procent nu. De koers van het midkapfonds is sinds december van het vorige jaar meer dan verdubbeld en stond vanochtend op 30,50 euro.