Waarschuwing voor excessen op Duitse telecomveiling

Duitse economen waarschuwen voor het uit de pan rijzen van de biedingen op de telecomveiling in Mainz. De biedingen zijn gisteren opgelopen tot 24,7 miljard mark (27,8 miljard gulden). Dat is al veel hoger dan waarmee de Duitse regering rekening hield.

De schatting van de Duitse overheid was aan de veilige kant. De waarde van de zogeheten UMTS-vergunningen (voor geavanceerde mobiele telefonie), waarop het bieden aanhoudt, bedroeg gisteren ongeveer 340 gulden per inwoner. Een vergelijkbare veiling in Groot-Brittannië leverde de Britse staat dit voorjaar ongeveer 85 miljard gulden op, liefst 1400 gulden per inwoner. De Nederlandse veiling van vorige maand had een eindopbrengst van 6 miljard gulden, ongeveer 400 gulden per Nederlander.

Mobilcom, gesteund door France Telecom, heeft zich in Duitsland ontpopt als de meest agressieve bieder. Het biedt inmiddels 2 miljard mark. In een strengbeveiligde kazerne in Mainz bieden zes partijen sinds vorige week op twaalf `frequentie-pakketten', die uiteindelijk vier, vijf of zes vergunningen moeten opleveren.

De Duitse toezichthouder op telecommunicatie, Klaus-Dieter Scheurle, zei gisteren vijf vergunningen te verwachten. Via UMTS kunnen telecombedrijven internet en videobeelden aanbieden op mobiele apparaten.

Het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW vreest dat bedrijven in financiële moeilijkheden zullen raken als de biedingen in Duitsland blijven oplopen, zo meldt Der Spiegel. De bedrijven kunen de vergunning wel betalen, maar de problemen ontstaan na de veiling als ze moeten investeren in netwerk-infrastructuur en de technologische ontwikkeling van UMTS-telefonie.

De snelle stijging van de biedingen vloeit voort uit felle concurrentie en het feit dat de veilingdeelnemers op meer vergunningen tegelijk moeten bieden.

In Nederland konden de telecombedrijven zich beperken tot een bod op één licentie.