Vergeefse reis ruim honderd Feyenoord-fans

Ruim honderd fans hebben buiten de door Feyenoord opgelegde regeling om geprobeerd in Graz het duel tegen Sturm Graz te bezoeken. Ze waren niet in bezit van een Gold- of Silverkaart en konden geen toegangsbewijzen krijgen voor de wedstrijd. Ze meldden zich gisteren tevergeefs aan de kassa's.

Enkele fans lukte het alsnog via allerlei omwegen aan kaarten te komen, de meerderheid moest buiten het stadion in kroegen of via een groot beeldscherm het duel in de derde kwalificatieronde van de Champions League volgen.

Tot het einde van de wedstrijd waren er geen problemen. Ook het vertrek van de Rotterdamse aanhang uit het stadion verliep rustig. De autoriteiten in Graz, die in eerste instantie veel meer Nederlandse fans verwachtten, besloten voor het duel toch nog 180 agenten extra in te zetten. In het centrum van de stad werd het toezicht verscherpt. Veel fans zijn op eigen gelegenheid naar Oostenrijk gekomen en keerden pas vandaag terug.

Feyenoord hief voor aanvang van het nieuwe seizoen het Europese reisverbod op, dat na een uit de hand gelopen oefenwedstrijd in Leverkusen begin '99 was ingesteld. Dit gebeurde onder druk van de Europese voetbalunie (UEFA), die met uitsluiting dreigde als er zich opnieuw ongereldheden voordeden. Alleen houders van de speciale fankaarten kunnen dit seizoen buiten de eigen grens een wedstrijd volgen. Dit zijn met naam en toenaam geregistreerde supporters. Niet iedereen van de aanhang kan zich in die beperking vinden. Vorig jaar reisden veel fans ondanks het reis verbod naar wedstrijden in de Champions League.

In Graz meldden zich maandag en gisteren zeker honderd fans die toch naar de wedstrijd wilden, ondanks dat ze buiten de nieuwe regeling vielen. Op speciaal verzoek van de Rotterdamse club verkocht Sturm Graz geen tickets aan Nederlanders.

Iets meer dan tweehonderd fans waren via de officiële weg naar Oostenrijk afgereisd. Feyenoord had de beschikking over ruim 1200 tickets. De begeleiders van de Rotterdamse politie toonden zich gisteravond tevreden over het effect van de aangepaste reisregeling.