Toyo Ito leidt festival Groningen

Groningen haalt de Japanse architect Toyo Ito naar de stad voor de organisatie van een groots architectuur- en cultuurfestival in september 2001. Ito wordt supervisor van het festival, dat onder de naam Blue Moon een aantal weken zal duren.

Het evenement volgt na het festival A star is born in 1997. Dat werd naar aanleiding van de herinrichting van de binnenstad in Groningen gehouden. Dat was zo'n succes dat het stadsbestuur toen besloot over een paar jaar weer een dergelijk festival te houden. Dat gebeurt nu in 2001 ter gelegenheid van de bouw van Europapark ten zuidoosten van de stad.

In Blue Moon zal Ito vijf plaatsen in de binnenstad virtueel verbinden met de nieuw te bouwen woon- en werkwijk Europapark. ,,Op deze manier moet duidelijk worden dat de nieuwe wijk onderdeel wordt van de binnenstad'', aldus wethouder ruimtelijke ordening W. Smink. Het volledige programma voor Blue Moon wordt in september bekendgemaakt.