Staakt-het-vuren in Kashmir is voorbij

De kans op vrede in het door India en Pakistan betwiste Kashmir is voorlopig voorbij. Vijftien dagen nadat de belangrijkste guerrillabeweging in Kashmir, Hizbul Mujahideen, een staakt-het-vuren had aangekondigd, nam ze gisteren de wapens weer op. Vorige week donderdag had ze nog voor het eerst in elf jaar verkennende besprekingen met India gevoerd. India en Pakistan stelden elkaar vandaag over en weer verantwoordelijk voor het mislukken van het vredesproces.

Op een personferentie in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad kondigde de leider van de guerrillagroep, Syed Salahuddin, gisteren het einde aan van het bestand. Als reden voerde hij aan dat de Indiase regering had geweigerd in te gaan op een ultimatum van Hizbul Mujahideen om ook Pakistan bij het vredesoverleg te betrekken. India had wel andere guerrillagroepen uitgenodigd voor het vredesproces. Maar India vindt dat Pakistan bij vredesbesprekingen niets heeft te zoeken. India heeft over Kashmir twee oorlogen met Pakistan gevoerd. De Indiase regering stelt het buurland voor het aanhoudende geweld in Kashmir verantwoordelijk.

Volgens India heeft Hizbul Mujahideen het bestand beëindigd onder zware druk van Pakistan. De regering in Islamabad zou de andere guerrillabewegingen die ijveren voor een onafhankelijk Kashmir of voor aansluiting bij Pakistan, ook hebben opgeroepen om door te gaan met hun strijd. Ook de golf van aanslagen die volgde op de aankondiging van het staakt-het-vuren zou door Pakistan zijn gestimuleerd. ,,De sabotage van het vredesproces door Pakistan demonstreert duidelijk een harteloze minachting voor het welzijn van het volk in de deelstaat Jammu en Kashmir'', aldus een regeringsverklaring.

Pakistan ontkende vanmorgen in felle bewoordingen alle beschuldigingen en kaatste de bal onmiddellijk terug. Volgens het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de onwaarachtigheid van de Indiase premier Atal Behari Vajpayee en andere regeringsvertegenwoordigers tot de verkwisting van een unieke kans op vrede geleid.

Het afblazen van het bestand door Hizbul Mujahideen werd door de andere dertien guerrillabewegingen met vreugde verwelkomd. ,,India is onze vijand'', aldus een verklaring. ,,Een andere oplossing dan de heilige oorlog is er niet.''

Na het stuklopen van het vredesproces verwacht India een hevige uitbarsting van geweld in Kashmir. De afgelopen tien jaar zijn al meer dan 30.000 doden gevallen.