Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder andere een reportage over de toeneming van het aantal dakloze gezinnen. TV2, 18.15-18.43u.

Nova. Onder meer een reportage uit Tsjetsjenië over het regiment dat door de Russen in een hinderlaag werd gelokt en de recente bomaanslag in Moskou die Tsjetsjenen zouden hebben uitgevoerd. Ned.3, 22.32-22.55u.

KUNST & MUZIEK

Pitch. Aandacht voor de pogingen om de manuscripten van Bach voor het nageslacht te behouden en Ton Koopman speelt op het Silbermann-orgel uit 1714, in de kathedraal van Freiberg, Bachs Wachtet auf ruft uns die Stimme, BWV 645. Verder toetsenist Herbie Hancock en de dansfilm Fra waarin een danser en een danseres een reis door een virtuele ruimte maken. Ned.3, 19.57-20.50u.

Sinatra, de gouden jaren. Documentaire over het leven van deze legendarische zanger. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.50-22.00u.

DOCUMENTAIRES

Living with dinosaurs. Eerste aflevering van een serie documentaires over de ondergang van de dinosaurussen 65 miljoen jaar geleden. Terwijl andere soorten uitstierven, wisten de krokodil en de schildpad te overleven. Welke technieken gebruikten zij om de barre omstandigheden het hoofd te bieden? BBC1, 21.00-21. 50u.

Ron Haviv: Freelance in a World of Risk. Winnaar van de World Press Award en één van de jongste professionele freelance fotografen Ron Haviv, heeft beelden vastgelegd van de machtsovername van Jeltsin in het Russische Parlement, het conflict in het voormalige Joegoslavië, de Golfoorlog, de invasie in Panama, de militaire actie in Haïti en de hongersnood in Somalië en Rwanda in een carrière die slechts acht jaar omvat. NGC, 21.00-22.00u.

The lipstick years. Aflevering in de serie over de veranderende status van de vrouw in de maatschappij gaat over de taken van echtgenotes van politici en ambassadeurs. Zo kan het gedrag van een vrouw tijdens een diner politieke onderhandelingen maken of breken. BBC2, 22.00-22.30u.

Walking with Dinosaurs. In de serie herhalingen, vanavond de ondergang van de meest bloeddorstige dinosaurus: De tyrannosaurus rex. TV2, 22.13-22.48u.

Jambers Magazine. Reportages over zwervers met o.a. een 70-jarige Nederlander die met een huifkar door Europa trekt om het woord van God te verkondigen. RTL4, 22.15-23.10u.

Tienermoeders. In Peru zijn zwangerschapscomplicaties en illegale abortussen doodsoorzaak nummer één bij jonge vrouwen tussen de 12 en 19 jaar. Legale abortus, zelfs na verkrachting, is onbespreekbaar. TV2, 22.48-23.27u.

Maîtresses. Sinds ze maîtresse zijn voelen ze zich weer vrouw, in plaats van moeder of echtgenote. Over de ontmoeting, het afspraakje, het teruggevonden plezier, tegenstrijdigheden, vragen, hoop en verlangen die vaak niet worden vervuld. Ned.1, 22.48-0.08u.

Het derde Oog: De Atmosfeer. Over de verscheidenheid van soorten atmosferen en soorten weer in ons zonnestelstel. Op Venus valt metaalachtige sneeuw, Mars wordt geteisterd door reusachtige zandstormen en op Uranus valt neerslag in druppels met het formaat van grote strandballen. Canvas, 22.55-23.45u.

FILM

Revenge of the Nerds (Jeff Kanew, 1984, VS). Tienerkomedie was in bioscoop onverwachte hit. Een aantal 'nerds' – sociaal in laag aanzien staande schoolfrikken met geen schijn van kans bij de meisjes – formeert een collegedispuut, dat tijdens jaarlijkse competitie meer atletisch ingestelde jongensclubs verslaat. SBS6, 20.30-22.05u., met reclame.

* The Coca Cola Kid (Dusan Makavejev, 1985, Australië). Zie Film-vooraf. Canvas, 21.20-22.55u.

* The Professionals (Richard Brooks, 1966, VS). Uitstekende actiewestern. Huurlingen, onder wie Burt Lancaster en Lee Marvin, versus Mexicaanse bandieten die onder leiding van Jack Palance Claudia Cardinale ontvoerden. Net5, 21.55-23.55u., met reclame.

The Border (Tony Richardson, 1982, VS). Persoonlijke publieksfilm, van één der voormalige kopstukken van de Britse 'Free Cinema', over de morele ambivalentie van een Amerikaanse grenswacht (Jack Nicholson) die Mexicaanse illegalen afwisselend moet arresteren en tolereren. Met Valerie Perrine als zijn inhalige echtgenote en Harvey Keitel als zijn dito collega. Veronica, 22.10-0. 10u., onderbroken door reclame.

Beverly Hills Cop III (John Landis, 1994, VS). Tweede vervolgfilm is een wazig doorslagje van het origineel. Schaapachtig scenario laat onconventionele rechercheur Eddie Murphy speuren naar moordenaar in pretpark. Langdradig familievertier met nogal wat geweld. BBC1, 22.30-0.05u.

Robin and the Seven Hoods (Gordon Douglas, 1964, VS). Muzikale komedie situeert Robin Hood-legende in het gangstermilieu van Chicago, jaren twintig. Met Frank Sinatra en Dean Martin. Zie ook tv-vooraf. Ned.3, 22.55-0.39u.

Distortions (Armand Mastroianni, 1987, VS). Thriller. Boze tante Piper Laurie gijzelt Olivia Hussey. ZDF, 0.15-1.50u., nagesynch.

Psycho II (Richard Franklin, 1983, VS). Anthony Perkins en Vera Miles mochten 23 jaar later opnieuw de hoofdrol spelen in vervolg op klassieke Hitchcock-thriller, die de meester eerbiedig citeert. Bates keert na langdurig verblijf in gekkenhuis terug naar moeders motel. BBC1, 0.40-2.30u.

Abe Lincoln in Illinois / Spirit of the People (J. Cromwell, 1940, VS). Fragmentarische biografie van president als jongeman. Raymond Massey speelde de rol ook in het gelijknamige toneelstuk. Morgen, BBC2, 12.00-13.45u.

* The Greatest Show on Earth (Cecil B. DeMille, 1952, VS). Voorlaatste, met Oscar bekroonde, film van Hollywoodgigant DeMille is een grootscheeps drama over het circusleven, voor en achter de schermen. Met o.a. Charlton Heston en James Stewart. Morgen, SBS6, 14.15-16.55u., met reclame.