Nederlanders vrij na betalen Griekse borgsom

Vier van de vijf Nederlandse vakantiegangers die gisteren in Kreta wegens geweldpleging en vandalisme zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen en boetes, zijn op borgtocht vrijgelaten. De vijfde man werd vrijgelaten na betaling van alleen een boete. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Athene vanmorgen bevestigd. De vijf toeristen zijn tegen hun veroordeling in hoger beroep gegaan. In afwachting daarvan mogen ze zich vrij bewegen en ook het Griekse grondgebied verlaten. Vanmorgen was niet duidelijk of de vakantiegangers direct na de rechtszaak van gisteren Kreta zouden verlaten. Vier van de vijf zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en vier maanden. Drie van hen kregen ook een boete opgelegd van 13.000 gulden. De vijfde werd veroordeeld tot drie maanden celstraf. De vijf mannen waren een week geleden betrokken bij een grote vechtpartij in de vakantieplaats Chersónissos nabij Heraklion en zouden zich tegen hun aanhouding hebben verzet.