Merkel wil Berufsverbot ultra-rechts

CDU-voorzitter Angela Merkel is voorstander van een beroepsverbod voor rechts-radicalen. ,,Wie oproept tot haat en geweld heeft in overheidsdienst niets te zoeken'', zei Merkel in het boulevardblad Bild.

De CDU-voorzitter vindt dat de rood-groene regering van bondskanselier Gerhard Schröder alle arbeidsrechtelijke mogelijkheden moet onderzoeken om rechts-radicalen uit de ambtenarij te weren. Vorige week riep een organisatie van werkgevers in de industrie haar leden al op rechts-radicalen te ontslaan. In de jaren zeventig had de toenmalige regering als reactie op de terroristische aanslagen van de RAF (Rote Armee Fraktion) een zogeheten Berufsverbot afgekondigd tegen extreem-links bij de overheid.

De CDU heeft op internet een site geopend waar surfers gewelddadige oproepen van rechts-radicalen kunnen melden. Neonazi's en extreem-rechtse partijen zoals de NPD maken steeds intensiever gebruik van internet om hun acties te coördineren. Het aantal extreem-rechtse websites is verveelvoudigd van 32 in 1996 tot 400 dit jaar.

Volgens Merkel mag bij de bestrijding van extreem-rechts geen enkele maatregel taboe worden verklaard. Hoewel de regering een verbod van de NPD voorlopig afwijst, vindt Merkel dat in ieder geval een procedure moet worden begonnen bij het Constitutionele Hof in Karlsruhe om deze partij te verbieden.

Schröder zei in een vraaggesprek op zijn vakantieadres in Mallorca dat Duitsland niet mag toelaten dat zijn imago door een gewelddadige minderheid wordt vertroebeld. Hij wil dat politie en justitie harde maatregelen nemen. Vooral de hevigheid van de agressie en de steeds betere organisatie van rechts-radicalen baren de regering ernstige zorgen. Schröder zei ook dat het belangrijk is de oorzaken van het rechts-radicale geweld te bestrijden en riep ouders en scholen op signalen die wijzen op rechts-radicalisme serieus te nemen.

Nog steeds is onduidelijk of de bomaanslag anderhalve week geleden in Düsseldorf, waarbij tien mensen gewond raakten onder wie zes joden uit de voormalige Sovjet-Unie, het werk is van extreem-rechts. Inmiddels is ook de politie in Bamberg koortsachtig op zoek naar de daders van een mislukte bomaanslag op een joods gezin. De aanslag kon gisteren door de politie worden verijdeld. In het verleden is het gezin (een makelaarsfamilie) vaker bedreigd. Ook werknemers van het bedrijf zijn regelmatig anoniem gebeld dat ze ,,bij een joods bedrijf'' werkten. De oprichter van de firma, die elf jaar geleden is overleden, was voorzitter van de Israelitische Culturele Gemeenschap in Bamberg. De zelfgemaakte bom met een tijdklok was ingesteld op 7 uur 30; het tijdstip waarop de 33-jarige zoon van de familie dagelijks het huis verlaat om naar zijn werk te gaan.

    • Michèle de Waard