Libanees leger trekt naar grens met Israel

Israel vindt dat het Libanese leger moet optreden tegen provocaties langs de grens met Libanon. Nadat afgelopen weekeinde zo'n vijfhonderd soldaten van de VN-vredesmacht UNIFIL posities in Zuid-Libanon hadden ingenomen, heeft Libanon vandaag een troepenmacht van vijfhonderd soldaten en eenzelfde aantal politieagenten naar dit gebied gedirigeerd, waar ze door de plaatselijke bevolking met rijstkorrels werden verwelkomd. Zij zullen in het grensgebied patrouilleren. In de hoofdstad Beiroet wordt echter gezegd dat Zuid-Libanon onder controle blijft van de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah.

UNIFIL en de Libanese soldaten en politieagenten voegen zich bij de strijders van Hezbollah die eerder het Israelische leger tot terugtrekking uit Zuid-Libanon hebben gedwongen. De overdracht van een aantal Israelische stellingen die in handen van Hezbollah vielen, is zonder moeilijkheden verlopen. Hezbollah-strijders bemannen op talrijke punten in Zuid-Libanon posities in de buurt van de grens en oefenen volgens Israelische militaire kringen in feite controle uit over de grootste delen van Zuid-Libanon.

Sedert de haastige Israelische terugtocht uit Zuid-Libanon, op 24 mei dit jaar, is het opvallend rustig gebleven langs de Israelisch-Libanese grens. Wel doen zich bij de `Fathma-poort', de grensovergang tussen Libanon en Israel iets ten noorden van Metulla, dagelijks incidenten voor die voor Israelische militairen irritant en ook gevaarlijk zijn. Libanese burgers, vaak aangemoedigd door leden van Hezbollah, gooien stenen, stukken ijzer en soms ook brandbommen over het hoge hekwerk bij de `Fathma-poort' naar Israelische militairen. Vier soldaten zijn bij incidenten licht gewond geraakt.