KOMKOMMERNIEUWS

,,Komkommertijd, hoezo?!'' reageert Hugo van der Parre, eindredacteur van het RTL Nieuws op het gebruik van de term om de nieuwsluwe periode in de zomer aan te geven. ,,Ik vind de periode tussen kerst en oud en nieuw veel erger. Dan gebeurt er niet alleen niks in Nederland, maar ligt ook de rest van de wereld stil. Dan ben je aangewezen op voorspelbare reportages over het kerstfeest in Bethlehem of de verkoop van illegaal vuurwerk. In de zomer gaan bedrijven dicht en gebeurt er niets in de politiek waardoor een deel van de nieuwsstroom opdroogt. Maar het échte nieuws gaat gewoon door. Er blijven vliegtuigongelukken gebeuren, Nederlanders opgepakt worden in Joegoslavië of Republikeinse Conventies.''

Wel geeft Van der Parre (foto) toe dat de drempel voor nieuws in augustus lager ligt dan in april of oktober. Maar hij verafschuwt de broodje aap-verhalen die in de vakantieperiode nog wel eens willen opduiken. ,,Zoals bijvoorbeeld over die ontsnapte lanspuntslang vorig jaar. Dat je zoiets signaleert lijkt me correct, maar de manier waarop het vorig jaar door alle media is uitgemolken was buiten alle proporties. Het was een hoop drukte om niks. Ikzelf verbind de term `komkommertijd' met dit soort onderwerpen. Het zijn verhalen die het nieuws niet waard zijn, geboren uit een soort wanhoop.''

Liever dan achter wilde tips aanrennen, laat de RTL-eindredacteur onderwerpen ontstaan tijdens redactievergaderingen. Van der Parre: ,,Dan zitten we met z'n allen om de tafel hardop na te denken en een beetje dieper te graven dan gewoonlijk. Zoals laatst toen een van de verslaggevers zich afvroeg of de toename van files ertoe zou leiden dat er meer wordt gevlogen door zakenlui. Dus dook zij in de cijfers en wat bleek? Het zakenvliegverkeer is de laatste vijf jaar met 25 procent toegenomen. Daar hebben we nog een reportage bij gemaakt vanuit zo'n vliegtuigje om te laten zien wat dat zakenvliegen precies voorstelt. En op die manier hadden we twee dingen in een klap: én origineel nieuws én een mooi visueel item.''

    • Edo Dijksterhuis