Knetemann kiest voor de aanval

Geïnspireerd door de successen van Erik Dekker in de Tour kiest Gerrie Knetemann op de Spelen in Sydney voor de aanval. Deze tactiek gaat ten koste van Jeroen Blijlevens en Servais Knaven. De bondscoach vindt het tweetal niet in dit concept passen. Hij heeft naast Dekker gekozen voor Tristan Hoffman, Max van Heeswijk, Koos Moerenhout en Leon van Bon.

,,Ik heb er wel even van wakker gelegen, maar ik denk dat ik nu een evenwichtige ploeg heb met renners die allen iets in de wedstrijd te zoeken hebben'', lichtte de voormalig wereldkampioen zijn selectie toe. ,,We gaan rijden zonder vaste kopman. Iedereen kan voor zijn eigen kans gaan. Voor mij is dit de beste weg naar een medaille. Niemand hoeft gesmoord te worden in dit systeem. Aanvallen zit in onze natuur, dus daar moeten we gebruik van maken. Dat hebben we in Frankrijk aan Dekker gezien.''

Blijlevens reageerde verbolgen op de beslissing van Knetemann hem niet te selecteren. Hij sprak over beloftes die de bondscoach hem had gedaan. ,,Van toezeggingen weet ik niets'', beweerde Knetemann in Emmen. ,,Ik heb hem dit seizoen alleen gezegd dat hij een betere renner is geworden, maar dat hij wel een keer een sprint moest gaan winnen. Dat heeft hij dit jaar nauwelijks gedaan. In Sydney gaat het om drie medailles. Blijlevens is echter ook te weinig bij de eerste vijf of tien geëindigd. Hij had zich in Hamburg kunnen bewijzen, maar ook dat lukte door die val niet.''

Mede gezien het gebrek aan resultaten van de sprinter van Polti, die geen zeges in de Tour en Giro wist te behalen, wilde Knetemann zijn team niet om Blijlevens formeren. Bovendien rekent de coach in Sydney niet op een massasprint. ,,Het parkoers is middelmatig selectief, maar toch verwacht ik niet dat het op een massale aankomst zal uitdraaien. Als je dan alles op een spurt richt, ben je straks bij voorbaat al geklopt.''

,,Met deze tactiek hebben we veel meer mogelijkheden, want ook Van Bon en Van Heeswijk kunnen het afmaken. Het was een zware afweging, maar in een aanvallende ploeg kan Blijlevens geen rol spelen. Hij spaart zich toch voor zijn eigen kansen. In een ploeg van vijf houd je dan te weinig mensen over om een wedstrijd te kunnen controleren. Ik ben geen profeet, maar ik wilde toch ergens vanuit gaan.''

Knetemann gaf eenzelfde verklaring voor zijn keuze voor Koos Moerenhout in plaats van Knaven. De renner van Farm Frites leek een kandidaat voor de individuele tijdrit, maar hierin heeft hij zich volgens de bondscoach niet nadrukkelijk gemanifesteerd. ,,Als Knaven bijvoorbeeld in de tijdrit in de Tour had uitgeblonken, had hij nog een optie kunnen zijn.''

Knetemann heeft nu alleen Erik Dekker aangewezen voor de race tegen de klok. De tweede plaats vult hij in na de NK, volgende week in Zaltbommel. Ook de renners van de baanploeg kunnen zich dan nog voor deze discipline in de kijker rijden.

Hoffman en Van Bon, die op het laatste moment toch besloten mee te doen aan de Olympische Spelen, kunnen zich vinden in de tactiek van Knetemann. Hoffman was met minder enthousiasme naar Sydney gereisd als hij voor één man had moeten rijden. Hoffman: ,,Natuurlijk wil ik me voor een ander inzetten, maar ik wil niet vanuit dat uitgangspunt starten. Ook ik ga er niet vanuit dat het straks een sprint zal worden.''