KLM-toestel moet landen voor ziek renpaard

De KLM heeft na een ongeplande tussenlanding op de Kaapverdische eilanden een ziek renpaard afgemaakt. De overige vijf renpaarden die zich in het toestel bevonden zijn op het eiland achtergelaten. Het was vanochtend nog onduidelijk wat daarmee gaat gebeuren.

Het toestel was met 281 passagiers en zes renpaarden onderweg van Amsterdam naar São Paolo in Brazilië. Het renpaard werd ziek en onrustig en uit angst voor onrust bij de andere paarden werd in samenspraak met de gezagvoerder, de dierenarts en de begeleidende dierensteward besloten een ongeplande tussenlanding te maken. Kort na de landing besloten de betrokkenen het paard af te maken. Wat het paard had, was volgens KLM vanochtend nog onduidelijk. ,,Dat moet sectie uitwijzen'', aldus de woordvoerder.

Als gevolg van de vertraging mocht de bemanning niet meer vliegen, omdat ze buiten hun werk- en rusttijdenregeling zouden komen. De passagiers werden opgevangen in de aankomsthal, de bemanning overnachtte in de enkele hotelkamers die op het eiland nog beschikbaar waren. Na 17 uur vertraging vervolgde het toestel vannacht de reis, zonder de vijf paarden. Volgens KLM was dit op verzoek van de passagiers, die bang waren voor nog meer vertraging.

Volgens een betrokkene mogen de paarden Brazilië niet meer binnen, omdat op het vasteland van Afrika een paardenziekte heerst. KLM zegt in onderhandeling te zijn met de autoriteiten.

De eigenaresse van de paarden is vanochtend in haar privévliegtuig naar de Kaapverdische eilanden vertrokken. Een extra dierensteward van de KLM is haar rond het middaguur met extra voedsel (balen hooi) achterna gevlogen. Op het Kaapverdische eiland zijn geen paarden en dus ook geen voorzieningen en voedsel voor de dieren.

    • Esther Rosenberg