Internetplan Elsevier ligt op schema

Reed Elsevier ligt op schema met de verschuiving van opbrengsten naar internet. In de eerste helft van dit jaar is de omzet in internetactiviteiten meer dan verdrievoudigd tot 180 miljoen pond (zo'n 660 miljoen gulden).

Bestuursvoorzitter C. Davis verwacht dat de Brits-Nederlandse uitgever de doelstelling van 400 miljoen pond omzet uit internetactiviteiten dit jaar makkelijk zal halen. De afzet van juridische en wetenschappelijke informatie via internet is al winstgevend. De verkoop van bedrijfsinformatie, Reed Elseviers derde tak, nog niet.

Davis is in september vorig jaar aangetreden. Hij presenteerde in februari van dit jaar een plan waarin onder meer is bepaald dat de uitgever in 2002 een miljard pond omzet uit internet moet behalen.

De winst- en omzetcijfers die het concern vanmorgen rapporteerde over de eerste helft van 2000 waren iets beter dan analisten hadden verwacht. De brutowinst daalde met 5 procent tot 351 miljoen pond. De omzetgroei kwam uit op 6 procent in ponden (tot 1.795 miljoen pond). Het aandeel Elsevier steeg vanmorgen in Amsterdam 1,3 procent naar 12,89 euro.

Gecorrigeerd voor incidentele resultaten, zoals verkoop van bedrijven, kwam de operationele winst uit op 394 miljoen pond. Aan dit bedrag droeg de divisie `Scientific' (wetenschappelijke informatie) bij voor 124 miljoen pond, de divisie `Legal' (juridische publicaties) voor 120 miljoen pond en de divisie `Business' (verkoop van informatie aan bedrijven) voor 150 miljoen pond. De divisies `Legal' en `Business' zijn qua omzet bijna twee- respectievelijk driemaal groter dan `Scientific', waarmee de laatste verhoudingsgewijs de meest winstgevende is.

,,Met de omzetverdeling over de drie poten ben ik best tevreden'', aldus Davis vanmorgen in een toelichting op de cijfers. ,,Alledrie de divisies hebben een vergelijkbare schaal en een goede concurrentiepositie.'' Dat de marges die Elsevier behaalt op de verkoop van informatie aan bedrijven lager zijn dan in het wetenschappelijke segment is volgens Davis ,,inherent aan de business''.

Lexis-Nexis, de databank die onderdeel is van de juridische tak, heeft de operationele winst in het afgelopen halfjaar verder zien dalen. Volgens Davis heeft Elsevier niettemin ,,significante'' progressie geboekt bij het herstellen van de concurrentiepositie van de databank. De informatie van Lexis-Nexis is op internet beschikbaar gemaakt. Veertig procent van de zoekopdrachten in Lexis gebeurt intussen via internet (lexis.com). Nexis.com verwacht Elsevier binnenkort te lanceren.

,,Al in februari heb ik aangegeven dat het herstel van Lexis-Nexis niet snel zou verlopen'', aldus Davis vanmorgen. ,,Een reden daarvoor is dat juridische publicaties in de VS werken met jaarabonnementen. Verder is de juridische beroepsgroep conservatief en hadden wij ingecalculeerd dat het herstel van onze positie bij juridische opleidingen tijd zou vergen.''