Internationaal

LONDEN

De beurs van Londen kreeg een impuls van de banksector, waar nieuws over biedingen voor een opgewonden sfeer zorgde. De hypotheekbank Woolwich steeg 24 procent na het bericht over een bod door Barclays en gaf beleggers hoop dat ook andere hypotheekverschaffers doelwit worden van een overname. Daardoor stegen Abbey National en Alliance & Leicester beide meer dan vier procent. De onverwacht goede cijfers van het Amerikaanse Cisco gaven de technologiefondsen een duw in de rug. De FTSE-index stond rondom het middaguur 83 punten hoger op 6.441 punten.

FRANKFURT

Ook op de beurs van Frankfurt zorgde Cisco voor een sterke vraag naar technologiefondsen. Infineon steeg ruim 8 procent en SAP bijna 4 procent. De DAX-index stond rondom het middaguur 108 punten hoger op 7.232 punten.

PARIJS

Cap Gemini stal de show op de beurs van Parijs. Het aandeel spoot omhoog na de bekendmaking dat in het eerste half jaar de omzet met 5,5 procent is toegenomen en de marge is gestegen tot 10 procent. De CAC-40-index stond rondom het middaguur 68 punten hoger op 6.601 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vandaag hoger gesloten, na aanvankelijke verliezen. De stijging van de Nikkei-index bedroeg 215 punten (1,36 procent) op 16.035. De handel was licht nerveus door onzekerheid over de uitkomst van de vergadering van de Japanse centrale bank, komende vrijdag. Analisten sluiten niet uit dat de rentetarieven voor het eerst in lange tijd worden opgetrokken. Uiteindelijk gaf het optimisme op de Amerikaanse effectenbeurzen de doorslag. Vooral `blue chips', veel verhandelde aandelen, waren in trek bij de Japanse beleggers. Dat gold niet voor bandenfabrikant Bridgestone, die ruim 8 procent van zijn beurswaarde moest prijsgeven. Het aandeel werd gedumpt doordat de Amerikaanse autoriteiten een onderzoek zijn gestart naar de banden van het Japanse bedrijf. Banden van de Amerikaanse dochter Firestone zouden mede verantwoordelijk zijn voor ten minste 46 verkeersdoden. Bridgestone zou later op de dag uitleg geven.

NEW YORK

De Amerikaanse effectenbeurs heeft de weg naar boven hervonden. De Dow Jones naderde gisteren de grens van 11.000 punten. De belangrijkste graadmeter eindigde op 10.976 punten, een stijging van 109 punten ofwel 1 procent. Schermenbeurs Nasdaq noteerde een minnetje van 14 punten op 3.848 punten. Amerikaanse beleggers verwachten dat de rentetarieven voorlopig niet worden verhoogd.