Het gekraakte kroonjuweel

Ik wist dat het bestond, maar het in werking te zien blijft toch een verrassing: een illegale smartcard, zo'n plastic kaartje dat je in de kaartlezer van een digitale satelliet-ontvanger steekt, die het mogelijk maakt gratis naar Canal+ te kijken.

En dan niet alleen het Nederlandse Canal+ en alle andere kanalen die deze organisatie doorgeeft via zijn filiaal Canal Digitaal. Nee, ook alle Franse zenders die dit concern doorgeeft met het huiseigen codeersysteem Seca komen gratis en voor niets in beeld. En alsof het nog niet genoeg is ook alle zenders van het Spaanse Canal+ en filialen. En het Italiaanse. En om de nachtmerrie voor Canal+ compleet te maken decodeert de kaart ook nog eens doodleuk alle pay per view-kanalen van het concern.

In Nederland brak vorige maand een kleine rel uit, nadat het blad Computer-Idee bereidwillig had uitgelegd hoe je met een videokaart in de computer het gecodeerde analoge signaal van Canal+ via de Nederlandse kabel kon kraken, en – wel erg laakbaar voor een serieuze publicatie – een webadres had genoemd waar je de benodigde software kon ophalen. Die webstek is inmiddels gesloten, en via de rechter heeft Canal+ het blad tot de orde geroepen.

Maar het beveiligingslek – dat betrekking heeft op analoge techniek die zijn tijd wel zo'n beetje gehad heeft – valt in het niet bij dit van een aantal chipjes en schakelingen voorziene kaartje, dat steeds opnieuw met geheime codes geprogrammeerd moet worden – ik heb daar geen ervaring mee want ik heb me er ijlings van ontdaan, zodat politie-invallen te mijnen huize weinig zin hebben.

Deze hack heeft betrekking op Seca-Mediaguard, het digitale software-kroonjuweel van het nieuwe Canal+-Vivendi-Universal-mediaconcern. Die kunnen wel ophouden, als dit soort kaarten in enige omvang in circulatie zouden komen. Het enige wat je er niet mee kunt, is gebruikmaken van de interactieve diensten die de Seca-software in zich heeft. Maar wie zou nog een interactief spelletje willen spelen, als alle films die je op deze digitale platforms kunt bestellen, toch al gratis je televisie binnenstromen?

Canal+ heeft sinds jaar en dag last van hackers van haar signalen. Zo zijn er de Canal+-zenders in D-2Mac voor de Scandinavische landen, die ook in Nederland op grote schaal worden gehackt. Ook het door Canal+ van de eerdere Zuid-Afrikaanse bezitters van de Nederlandse betaal-tv overgenomen digitale codeersysteem Irdeto is lek gebleken – in nieuwsgroepen en websites van hackers is het in dit verband een drukte van belang en wie een oude Irdeto-smartcard bezit, vindt veel kopers.

De hoop bij Canal+ was, dat de algehele invoering van het superieure Seca-Mediaguard al deze problemen in één keer zou oplossen. Maar het tegendeel is dus kennelijk het geval: de universele Seca-hack is een bres in de auteursrechten zonder weerga. Nu effectieve technische beveiliging dus niet mogelijk lijkt, moet Canal+ toch weer zijn toevlucht nemen tot omslachtige juridische vervolging van hackers, opdat handel en verspreiding van deze kaarten en de benodigde software buiten het bereik van het gros van de potentiële klanten van het concern blijft. Die enkele technische bolleboos die in eenzaamheid dagen en nachten besteedt aan het analyseren en namaken van software, kijkt echter gewoon gratis verder.

Reacties via tvplus@nrc.nl Eenvoudige vragen en antwoorden over legale satellietontvangst op www.nrc.nl/W2/Lab/

Mediarubrieken/tvplus.html

    • Raymond van den Boogaard