Heerenveen faalt bij eerste test in Europa

De eerste test op Europees niveau is Heerenveen niet meegevallen. Gisteravond verloor de tweede Nederlandse deelnemer aan de Champions League op eigen veld met 3-1 van Chelsea, de nummer vijf van Engeland. ,,Een kleine domper'', concludeerde trainer Foppe de Haan. ,,We waren nog veel te angstig.'' Het betere veldspel van Chelsea gaf in het goedgevulde Abe Lenstra-stadion de doorslag. ,,We hebben op dit niveau nog te weinig wedstrijden gespeeld'', bekende De Haan. ,,Vooral ons baltempo was te laag. De opbouw van achteruit liet ook te wensen over.''

Positief was de rentree van Dennis de Nooijer op het hoogste niveau. De voormalige Spartaan was door een knieblessure anderhalf jaar uit de roulatie. In de 55ste minuut bracht hij met een fraai schot, op aangeven van Talan, de gelijkmaker op zijn naam. ,,Dennis mist nog ritme. Maar hij is weer de oude, dat liet hij vooral na de rust zien'', zei De Haan.

Veel grimmiger verliep de oefenwedstrijd tussen NEC en Barcelona. NEC-spits Hristov scoorde eerst voor zijn nieuwe werkgever en incasseerde vervolgens een rode kaart, nadat hij Barcelona-middenvelder Cocu met een elleboogstoot had geveld. Ook De Gier verdiende een rode kaart, toen hij Sergi schopte en aan zijn haren trok. Dit keer toonde arbiter Temmink zich coulant. Barcelona won met 5-2 van het elftal van coach Johan Neeskens.