Gestolen Ferrari's zijn lipstickrood en onderbelicht

Er zijn auto's met namen als prinsessen, zoals de Lancia Aurelia, maar coureur Carroll Shelby gaf gewoon zijn eigen naam mee aan de raceversie van de Ford Mustang die hij bouwde. Daarom heeft (voormalige) autodief Nicholas Cage de Shelby Mustang GT 500 uit 1967 zelf maar de naam van een meisje gegeven. Eleanor heet zij, want uit Gone in 60 Seconds leren we dat auto's vrouwen zijn, met alle seksuele connotaties vandien. Heel even zie je aan Cage hoe opwindend autorijden kan zijn. Negenenveertig auto's zijn er al gestolen en nu rijdt hij in die ene, die hij nog nooit heeft kunnen stelen. En ook nu zit de politie hem op de hielen. Hij scheurt en schakelt, remt en spint en maakt een fantastische sprong over een hele rij auto's heen. Terwijl hij op de grond bonkt, komen zijn ogen tot leven en speelt zich op zijn gezicht nog een keer die hele achtervolging af, die culmineert in een uitzinnig `Wow!'

Wie weleens een oldtimer-catalogus heeft doorgebladerd, kan zo zijn eigen verlanglijstje samenstellen dat hij wel wil laten stelen. Producent Jerry Bruckheimer (verantwoordelijk voor onder meer Con Air en Armageddon) kon om praktische redenen niet zijn eigen favoriete lijstje auto's gebruiken voor deze actiefilm, waarin de gepensioneerde autodief Cage om het leven van zijn broer te redden in één nacht vijftig auto's moet stelen. Complicerende factoren zijn een vastberaden politie-agent en een concurrerende bende.

Bruckheimers eigen race tegen de tijd wordt bemoeilijkt doordat hij ruim tweederde van de film inruimt voor de psycholgische onderbouwing van het feit dat Cage nog eenmaal uit stelen gaat. Dominic Sena, die eerder onder meer Kalifornia maakte, werd ingehuurd voor de regie en hij verrichtte fantasieloos maatwerk. In hun modieuze onderbelichting, gepatineerde tinten en flitsmontage vergeten Bruckheimer en Sena om de lipstickrode Ferrari's te laten glimmen en het brullen van hun motoren verzuipt in een hippe techno-soundtrack. Waarschijnlijk houden producent en regisseur niet eens echt van auto's, want anders hadden ze Cage wel verliefd laten worden op de voorloper van de Shelby, de eveneens door Carroll Shelby ontworpen AC Cobra, die veel legendarischer is en zeldzamer bovendien. Er werden er maar 306 van gemaakt. In Gone in 60 Seconds krijgen we minder dan de in de titel toebemeten tijd om er even aan te snuffelen.

Gone in 60 Seconds. Regie: Dominic Sena. Met: Nicolas Cage, Angelina Jolie, Robert Duvall, Giovanni Ribisi, Vinnie Jones. In: 88 theaters.

    • Dana Linssen