`Gedrag van jonge toeristen is slecht voor reisbranche'

Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) vindt het gedrag van veel jonge toeristen op den duur schadelijk voor de Nederlandse reisbranche. ,,Slecht gedrag van Nederlandse jongeren zet de relatie met het gastland onder druk'', aldus directeur P. van der Kaaij.

Hij kan niet zeggen of jongeren zich op hun vakantiebestemming dit jaar erger misdragen dan andere jaren. ,,De hotelbrand in Spanje en de veroordeling van vijf jonge Nederlanders op Kreta springen deze zomer wel in het oog. Naar aanleiding daarvan heeft het ANVR het gevoel dat er iets aan gedaan moet worden'', concludeert Van der Kaaij.

Nog voor de recente uitspattingen in Spanje en Kreta had de Nederlandse organisatie de kwestie al tot agendapunt gemaakt van de jaarlijkse bijeenkomst van Europese zusterorganisaties van het ANVR, die in het najaar wordt gehouden. Hoe de situatie is bij de zusterorganisaties, of ze met vergelijkbare problemen kampen en hoe ze die oplossen, is Van der Kaaij niet bekend. ,,Daar willen we het juist over gaan hebben.''

Er is in dit stadium nog geen sprake van overleg over te nemen maatregelen, zegt hij. ,,We zullen eerst gaan bekijken of het wel nodig is om er iets aan te doen. Voorlopig gaan we er vanuit dat het hier om eenmalige uitwassen gaat. Maar de geruchten dat er verbanden zouden zijn tussen deze misdragingen en het voetbalgeweld vind ik bijzonder verontrustend.''

Het ANVR voegt al jaren voorlichtingsfolders bij de tickets van reizigers. Daarin wordt hun onder andere verzocht om rekening te houden met de plaatselijke bevolking. ,,Respecteer de gewoonten en de cultuur'', luidt één van de tips. Van der Kaaij: ,,Maar misschien is dat niet meer voldoende.''