ENGLISH BREAKFAST

Verleden jaar prees ik hier de culinaire ontwikkeling die Engeland lijkt door te maken. Het televisiegezicht van het BBC-journaal, Jeremy Paxman, vraagt zich in zijn boek The English. A portrait of a people af of die trend zinsbegoocheling is. Je wordt in Engeland niet langer als een viezerik beschouwd als je bekent van lekker eten te houden, maar veel verder gaat de waardering voor voedsel volgens hem niet. De culinaire hoogstandjes zouden zich beperken tot de plaatsen waar de nieuwe rijken elkaar ontmoeten.

Die tegenstrijdigheid in signalen dwong mij tot enig veldwerk. Ik richtte mij allereerst op het Engelse ontbijt. Dat bestaat traditioneel uit cereals zoals cornflakes, muesli en vele andere knabbels verpakt in schreeuwerig opgemaakte dozen waaruit Amerikaanse invloed spreekt. Als tweede gang een bord eieren, vergezeld van gebakken bacon, worstjes en champignons en gegrilde tomaat. Daarbij soms ook aardappel: gewoon gebakken, of geraspt en dan gebakken (hash browns), of in de schil gepoft en dan in schijven even opgebakken (jacket wedges). Het complete ontbijt omvat verder toast, baked beans (witte bonen in tomatensaus), black pudding en fruit. Kippers (gerookte haring) zijn uit maar nog niet uitgeteld.

De meeste Engelsen eten dit ontbijt niet meer elke dag thuis als ze dat ooit al deden. De bereiding kost te veel tijd. Maar het English breakfast laat zich niet wegdrukken. Het wordt met graagte genuttigd op zondagen, in hotels en op vakantie in eigen land. Die fascinatie geldt ook voor mij, al moet ik toegeven dat de worstjes nog steeds melig zijn, de champignons flauw, en dat de bonen uit blik komen. Ik kan wat dat betreft Paxman geen ongelijk geven.

Toch zijn er in het Engelse ontbijt zaken die navolging verdienen. Snijd de tomaten doormidden en zet de helften met de snijkant naar boven onder de grill tot ze zacht zijn en het vruchtvlees pruttelt. Breng water met twee eetlepels azijn aan de kook maar laat het niet borrelen. Breek verse eieren vlak boven het water en laat ze in één soepele beweging er in glijden. Pocheren tot het wit is gestold is en de dooier nog zacht. Schep de eieren met een schuimspaan uit het water. Even laten uitlekken. Serveer er toast en de tomaten bij.

    • Annelène van Eijndhoven