Echt meer zon op Waddeneilanden

Het is op de Waddeneilanden veel vaker mooi weer dan de weersvoorspellers beweren. De Eilanders ergeren zich aan hun desinformatie.

,,Al weggeregend', vroeg iemand van de wal laatst aan de Amelander VVV-directeur Pieter Smit. Hij wist niet wat hij hoorde. ,,Weggeregend? Man, we zijn hier met tuinsproeiers in de weer.' Want laat het nu voor eens en altijd duidelijk zijn: op de Waddeneilanden regent het minder dan aan de vaste wal. En op Ameland scheen de zon de eerste helft van dit jaar 130 uur meer dan in de rest van het land. Zo, dat is gezegd. Smit baalt dan ook stevig van de naar zijn mening foutieve verwachtingen van menig weerman en -vrouw over het Waddenweer. ,,Die waren de laatste weken regelmatig mis. `In het noorden bewolkt, met kans op een spatje regen.' Terwijl het hier op Ameland de hele dag stralend weer was! Doodzonde, want de dagjesmensen blijven weg op grond van een foute voorspelling.' Snel rekent hij voor: ,,Dat is 1.500 dagjesmensen minder à 50 gulden, dat scheelt je aan omzet 75.000 gulden.'

Voor Schiermonnikoog, Texel, Vlieland en Terschelling samen bedragen de misgelopen inkomsten twee ton, rekent Smit voor. De voorspellingen voor de Waddeneilanden vallen voortdurend verkeerd uit, moppert hij. Hij heeft Marjon de Hond, weervrouw bij het NOS-Journaal, er al op aangesproken. Binnenkort vergaderen de eilander VVV-directeuren hoe ze de weermensen aan het verstand kunnen peuteren dat de zon er vaker schijnt. Smit: ,,Ze moeten hier maar eens een korte weerscursus komen volgen.'

Een andere oplossing is een eigen `webcam' op internet. ,,Om de tien minuten tonen we een foto van het weer bij ons.' Smit heeft jaren geageerd tegen een zinnetje dat steevast door menig weerman of -vrouw werd gebezigd: `En op de Wadden enkele graden koeler'. Smit: ,,Dat hoorde je het hele jaar door. Terwijl het hier in het najaar juist warmer is. Achter de duinen soms zo'n tien graden.' Het gewraakte zinnetje is nog maar sporadisch te horen, tot tevredenheid van Smit. Op Texel ergeren ze zich groen en geel aan het wolkje op de weerkaart, dat bij een `bewolkte' verwachting altijd het eiland bedekt. VVV-directeur Veronica Bos: ,,Erg zuur, want statistisch is gebleken dat het hier minder regent dan in de rest van het land.' Zij drong er bij de NOS op aan het wolkje te verschuiven. Monique Somers van het KNMI vindt de klachten van de VVV's ,,niet onterecht'. Ze heeft zelf het `Texelse wolkje' al eens verplaatst. ,,In het algemeen is het op de eilanden in de zomer zonniger dan aan de wal, ja. Dat komt omdat het boven zee zo koel is dat zich daar minder wolken vormen.' Onlangs zei ze in een weersverwachting dat het op het strand prachtig weer was geweest, terwijl het in de rest van het land bewolkt was. Aan de andere kant, zegt Somers, kan het KNMI niet elke regio apart noemen. Ze zegt toe dat het KNMI op zijn website plaats inruimt voor het onderwerp `weer op de Wadden'. Veronica Bos is daar blij mee: ,,Een goede eerste stap. Maar het mooiste is als er bij staat: Op de Wadden meer kans op zon.'

    • Karin de Mik