Deutsche Post weer onder vuur

De Europese Commissie begint een officieel onderzoek tegen Deutsche Post. Het bedrijf zou grote postorderbedrijven zoveel korting geven dat particuliere pakjesdiensten geen voet aan de grond krijgen in Duitsland.

Ook wil de Commissie dat Deutsche Post antwoord geeft op de vraag waarom Duitse burgers voor postzegels op gewone brieven de hoogste tarieven betalen van heel Europa. Een woordvoerder van Deutsche Post zegt: ,,Wij zijn ervan overtuigd dat wij alle beschuldigingen kunnen weerleggen''.

De aantijging dat Deutsche Post AG (DPAG) postorderbedrijven voor de verzending van pakjes aan particulieren hoge kortingen geeft, dateert van 1994. Toen beklaagden het Amerikaanse bedrijf United Parcel Service (UPS) en kleinere pakjesbezorgers zich in Brussel. Omdat de Commissie daar niets mee deed, stapten zij naar de rechter en kregen gelijk. Volgens een Commissie-ambtenaar ,,vonden wij in april dit jaar harde bewijzen dat Deutsche Post inderdaad gigantische kortingen geeft aan postorderbedrijven. Dat schaadt de concurrentie''. Deutsche Post zou zelfs onder de kostprijs werken. Pakjesbezorging valt buiten het monopolie van Deutsche Post. Maar de Commissie oordeelt dat door de kortingen ,,geen enkele particuliere pakjesbezorger voet aan de grond krijgt in Duitsland''.

Voor het versturen van brieven onder 350 gram heeft Deutsche Post wél een monopolie. Volgens de Duitse consumentenvereniging DVPT misbruikt het bedrijf die dominante positie door excessieve tarieven te vragen voor postzegels. Een postzegel voor een gewone brief kost 1,10 mark, het hoogste tarief in Europa. Brussel verklaarde de klacht van de DVPT ontvankelijk omdat ,,de frankering (...) in geen enkele redelijke verhouding staat tot de dienstverlening''. Het is de derde keer dat Brussel het bedrijf onder vuur neemt. In juli 1999 begon de eerste procedure. Deutsche Post, dat in november naar de beurs gaat, zou staatsgeld en winst van zijn brievendienst gebruiken om verliezen van de pakjesdienst te dekken. Ook zou het hiermee ten onrechte commerciële investeringen hebben betaald. De tweede procedure loopt sinds mei 2000, wegens verstoring van internationaal postverkeer.

    • Caroline de Gruyter