`De politie moet meer optreden, niet wij'

Bewoners en winkeliers op de Wallen zijn niet te spreken over nieuwe instructies van de burgemeester. `Haal zilverpapier, pijpjes en rietjes uit het assortiment.'

Bewoners en ondernemers in de rosse buurt van Amsterdam weten niet wat ze aan moeten met de instructies van burgemeester Patijn die ze afgelopen maandag in de bus kregen. ,,Verstrek geen koffie, boterhammen of onderdak meer aan gebruikers'', staat onder andere in de brief. ,,Verzoek gebruikers vriendelijk doch dringend ergens anders te gaan gebruiken en hun troep op te ruimen.'' En aan de winkeliers: ,,Haal gebruiksartikelen zoals zilverpapier, pijpjes, rietjes etc. uit het assortiment.''

Het is mooi dat de burgemeester zich de problemen met overlast van verslaafden en dealers de laatste tijd zo aantrekt, vinden de bewoners en ondernemers, maar voor de oplossing moet de burgemeester niet bij hen zijn. ,,De politie moet optreden, niet wij'', zegt de eigenaar van Vishandel Cock Elly op de Zeedijk. Drie meter van zijn winkel staat een groepje van tien verslaafden. De enige oplossing is: optreden door de politie, vindt de vishandelaar.

,,Maar als er problemen zijn, komt de politie niet'', zegt management-assistent De Bok van de Albert Heijn vijftig meter verderop. Het zilverpapier ligt daar nog gewoon in de schappen en De Bok verwacht ook niet dat het zal verdwijnen. ,,Sommige mensen hebben dat zilverfolie gewoon nodig om te koken.'' Het beleid in de winkel is: verslaafden mogen binnenkomen als ze zich gewoon gedragen en betalen. De Bok verwacht niet dat dit beleid verandert, dat zou alleen maar tot meer problemen leiden. ,,Die mensen zijn er nu eenmaal.''

De eigenaar van kantoorboekhandel De Waag vraagt zich af hoe het in de praktijk zou moeten: weigeren om bijvooorbeeld een aansteker te verkopen aan een verslaafde. ,,Komt de politie dan ook helpen als er problemen ontstaan?'' `Een beetje chagrijniger worden', is volgens hem de strekking van de brief. Nou, zijn methode is al jarenlang niet te aardig te zijn. Maar de confrontatie zoeken vindt hij onverstandig. Hij verkoopt ze wat ze willen en dan moeten ze wegwezen. Die strategie gaat hij niet wijzigen.

Lijstenmaker W. de Jong op de Oudezijds Achterburgwal vindt de ,,zelfgeneeskunde'' die de burgemeester aan bewoners en ondernemers heeft opgedragen eigenaardig. ,,Ik heb nog nooit gezien dat een bewoner brood of koffie verstrekte aan dealers of verslaafden. De oproep om daarmee op te houden, vind ik dus onbegrijpelijk'', zegt hij. De opdracht om verslaafden en dealers weg te jagen als ze gebruiken, vindt hij al net zo zinloos; de bewoners doen al jaren niet anders. Het probleem is alleen dat er nogal wat risico's kleven aan die weerbaarheid. De cursieve toevoeging in de brief: `stel wel uw eigen veiligheid voorop' doet de opdracht aan bewoners om zelf op te treden, volgens De Jong meteen teniet. ,,Ik heb mijn postuur mee. Maar dat geldt niet voor iedereen''. Optreden is een taak van de politie, vindt hij. ,,Maar van de beloofde intensievere surveillance heb ik nog weinig gemerkt.''

    • Daniela Hooghiemstra