Cola Kid

In Not One Less van Zhang Yimou (1999) drinkt een groepje schoolkinderen op het platteland voor het eerst Coca-Cola. Ze hebben een beetje geld verdiend en kopen in de enige winkel die hun dorp rijk is een blikje. Om de beurt nemen ze een slokje.

Not One Less is de meest recente in een lange reeks films waarin de frisdrank een rol speelt, van Dr. Strangelove tot The Killing Fields. De drank is net zo Amerikaans en net zo beroemd als Mickey Mouse. ,,The world will not be truly free until coke is available everywhere'', zegt de hoofdpersoon van een film die naar 's werelds beroemdste frisdrank is vernoemd.

In de Amerikaanse film The Coca-Cola Kid van de Joegoslavische regisseur Dusan Makavejev wordt een probleemoplosser van het Amerikaanse moederbedrijf naar Australië gestuurd om uit te vinden waarom er in een klein gedeelte van dit grote continent geen cola wordt gedronken. Anderson Valley blijkt geen klein Gallisch dorpje dat als laatste weerstand biedt tegen het imperialisme. De inwoners zijn in de greep van een lokale dictator, de excentrieke zakenman T. George McDowell, die met zijn ouderwetse frisdrankenfabriek in de outback de meeste inwoners van werk voorziet.

Coca-Cola speelt een kleinere rol in de film dan je op grond van de titel en de mild satirische inzet zou verwachten. Het aardigste is nog de scène waarin de lokale cola-bazen tijdens een lezing op lichtbeelden worden getrakteerd. De bruine bubbels dansen dan over hun gezichten.

In de liefdesgeschiedenis van The Kid (Eric Roberts, de oudere broer van Julia) en zijn Australische secretaresse (Greta Scacchi) waarin de film al snel verzandt, speelt de drank evenmin een actieve rol. Als ze voor het eerst de liefde bedrijven, is de secretaresse verkleed als kerstman. Maar op de knoopjes van haar kostuum staat wel weer Coca-Cola.

The Coca Cola Kid (Dusan Makavejev, 1985, VS), Canvas, 21.20-22.55u.

    • Bianca Stigter