Bomexplosie in Moskou: 7 doden

Rusland wacht gespannen op nieuwe terreurdaden nadat gisteren bij een bomaanslag in een voetgangerstunnel in het hart van Moskou ten minste zeven doden en 93 gewonden vielen.

De veiligheidsdienst FSB waarschuwt voor ,,een blijvend gevaar van meer terroristische acties'' en roept op tot verscherpte waakzaamheid. De Moskouse spoorwegpolitie heeft naar eigen zeggen vanmorgen op het Kazan-station een tas met vier kilo explosieven en twaalf ontstekingsmechanismen onschadelijk gemaakt.

President Vladimir Poetin, die persoonlijk leiding geeft aan het onderzoek naar de aanslag in de ondergrondse passage, weigert vooralsnog een verband te leggen met Tsjetsjeense separatisten. De FSB en ook de burgemeester van Moskou, Joeri Loezjkov, deden dat wel. ,,Terroristen hebben geen nationaliteit'', liet Poetin vanmorgen weten. ,,Het is onjuist om een heel volk verantwoordelijk te stellen.''

De explosie in een doorgang onder het Poesjkinplein had plaats tijdens de avondspits. Ooggetuigen hebben verklaard twee verdachte figuren ,,met een duidelijk Kaukasisch uiterlijk'' te hebben gezien. Deze zouden tegen zessen een koffer met een halve tot anderhalve kilo springstof bij een van de vele kioskjes in de tunnel hebben achtergelaten en in een gereedstaande Lada zijn gevlucht. Op basis van compositietekeningen zijn afgelopen nacht een Tsjetsjeen en een Avaar uit Dagestan, buurrepubliek van Tsjetsjenië, aangehouden voor ondervraging.

De bom ging af in de onmiddellijke nabijheid van naar schatting vijfhonderd passanten. De verkoolde lichamen van vijf vrouwen en twee mannen zijn in het puin aangetroffen. Tientallen bebloede slachtoffers zijn afgevoerd naar ziekenhuizen in de buurt. Burgemeester Loezjkov sprak direct van een spoor richting Tsjetsjenië: ,,Daar ben ik honderd procent zeker van.'' Via het persbureau AFP ontkende de Tsjetsjeense president Aslan Maschadov, tegen wie het Kremlin al bijna een jaar een bloedige oorlog voert, elke Tsjetsjeense betrokkenheid.

De media wijzen wel naar Tsjetsjeense `bandieten'. ,,Laten we ons geen illusies maken: dit is de voortzetting van de [Tsjetsjeense] oorlog in de straten van Moskou'', schrijft Izvestija vanmorgen. In heel Rusland zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt, vooral bij kerncentrales. De wegen van en naar Moskou worden streng gecontroleerd en voor de metro zijn 1.600 extra agenten ingezet.

    • Frank Westerman