Blunders onervaren verdedigers breken Feyenoord op

Hoewel Feyenoord ondanks de 2-1 nederlaag tegen Sturm Graz nog een riant uitzicht heeft op deelname aan de Champions League had coach Bert van Marwijk gisteravond voldoende redenen zich te generen voor het optreden van zijn elftal. De onervaren verdedigers Gyan en De Haan gaven onnodig twee strafschoppen weg en spits Cruz bedierf zijn invalbeurt door in de laatste minuut de Oostenrijker Strafner na te trappen. Met tien spelers besloot Feyenoord een wedstrijd, die het nooit had mogen verliezen.

Cruz kan op een pittige reprimande rekenen van de clubleiding. Van Marwijk noemde de actie van de Argentijnse aanvaller in de laatste minuut ,,zeer onprofessioneel''. Cruz wordt in elk geval geschorst voor de return tegen Sturm Graz over twee weken, maar technisch-directeur Rob Baan zal zich ongetwijfeld afvragen of Feyenoord zijn grillige spits niet beter had kunnen verkopen. Eind vorig seizoen verklaarde Baan - iets te voorbarig - dat Cruz zijn laatste wedstrijd voor Feyenoord had gespeeld.

Maar de Argentijn kon geen nieuwe werkgever vinden en Cruz meldde zich met hangende pootjes weer bij Feyenoord, nadat hij met Argentinië al vijf wedstrijden voor de WK-kwalificatie had gespeeld. Omdat Cruz daardoor de gehele voorbereiding bij Feyenoord had gemist, voegde Van Marwijk hem pas na rijp beraad toe aan de selectie voor het eerste duel in de derde voorronde van de Champions League tegen Sturm Graz. Zaterdag had Cruz als invaller een positieve indruk gewekt in de oefenwedstrijd tegen Newcastle United. Gisteravond liet hij zich weer van zijn slechtste kant zien.

Eerst ging Cruz op het lichaam van de Iraniër Minavand staan. Nog geen minuut nadat de Oostenrijker Schopp ook de tweede strafschop voor Sturm Graz had benut, uitte Cruz zijn frustraties door middenvelder Strafner een schop te geven. De Noorse scheidsrechter Hauge aarzelde geen moment, toonde Cruz de rode kaart en floot bijna meteen voor het eindsignaal. In de catacomben van Arnold Schwarzenegger-stadion gaf de Noorse arbiter ook Strafner nog een rode kaart, omdat hij zich toen pas realiseerde de Oostenrijker twee keer een gele kaart te hebben getoond. Evenals Cruz ontbreekt ook Strafner over twee weken in de Rotterdamse Kuip.

De Argentijnse spits had nog geen tien minuten in het veld gestaan als vervanger van zijn Russische collega Korneev, die wél aan de verwachtingen had voldaan. Al na zeven minuten krulde Korneev de bal via het been van Fleurquin achter de Oostenrijkse doelman Schicklgruber, die zijn ploeg in de eerste helft overeind hield met knappe reflexen op schoten van Kalou. ,,Een geweldige opsteker'', noemde coach Van Marwijk de snelle voorsprong voor zijn ploeg. Desondanks bleef hij als enige op de Feyenoord-bank rustig zitten na de treffer van Kornejev en stak koeltjes een sigaret op. ,,Ik juich pas als de buit binnen is'', zei Van Marwijk, laconiek. ,,Hoe terecht dat is, bleek vanavond wel weer.''

Twee zwakke momenten in de toch al meest kwetsbare linie bij Feyenoord braken de Rotterdammers immers lelijk op. In de 22ste minuut incasseerde Sturm Graz de eerste strafschop na een onnozele tackle van verdediger Gyan op de benen van de Russische spits Joeran. Schopp stuurde doelman Dudek moeiteloos naar de verkeerde hoek. In die fase raakte Feyenoord even de controle kwijt over het matige duel. Dudek pareerde een schot van verdediger Schopp, tikte een kopbal van Kocijan fraai over de lat en werd na een foutje gered door aanvoerder Van Wonderen.

In de tweede helft leek Feyenoord de 1-1 moeiteloos te consolideren tot voorstopper De Haan zich kinderlijk vergreep aan invaller Szabics. De Hongaarse aanvaller kon in het strafschopgebied van Feyenoord geen kant meer op, maar De Haan trok hem aan zijn shirt naar de grond. Tot grote vreugde van de bijna 15.000 Oostenrijkse supporters kende Schopp ook geen problemen met de tweede penalty voor Sturm Graz. ,,We hebben twee strafschoppen weggegeven'', mopperde Feyenoord-coach Van Marwijk. ,,We hadden nooit mogen verliezen.''

Zo beleefde de voormalige trainer van Fortuna Sittard een ongelukkig debuut als coach in de Europa Cup. ,,Toch zie ik na pas vijf weken werken veel progressie in de ploeg'', constateerde Van Marwijk. Het was Sturm Graz niet aan te zien dat het team al zes competitieduels en een voorronde in de Champions League achter de rug heeft. ,,Normaal gesproken moeten we de achterstand over twee weken ongedaan kunnen maken'', zei Van Marwijk. Dan kan Feyenoord zich echter geen dure fouten permitteren als gisteravond in Graz.