Beschaafde seks in Japanse film over overspel

Lost Paradise, een film van Yoshimutsi Morita, wordt wel `Last Tango in Tokyo' genoemd. Je zou het ook een moderne Japanse Brief Encounter kunnen noemen. De film gaat over een getrouwde man en een getrouwde vrouw die verliefd op elkaar worden. In hun eigen huwelijk zit geen passie of heeft nooit passie gezeten. De 38-jarige Rinko werd dertien jaar eerder uitgehuwelijkt, de vijftigjarige Kuki leeft al eeuwen langs zijn vrouw en dochter heen. Maar de gepassioneerde liefde van Rinko en Kuki wordt in Lost Paradise niet alleen voorgesteld als een alternatief voor deze uitgebluste huwelijken. De liefde wordt ook gepresenteerd als alternatief voor de rest van hun bestaan. Kuki is op een zijspoor gezet in het grote tijdschriftenbedrijf waar hij jaren een drukke baan had. Rinko lijkt weinig plezier te beleven aan haar werk als calligrafielerares.

Lost Paradise, een film uit 1997, was in Japan een groot succes. De film trok drie miljoen bezoekers en zorgde voorts voor een succesvolle tv-serie en een vervolgverhaal in dagbladen. Hoe die tv-serie en dat vervolgverhaal eruit zien, is moeilijk voor te stellen. Lost Paradise eindigt namelijk met de dood van beide gelieven. Vanaf het begin ligt er een doem over hun verhouding, die door bijna niemand geaccepteerd wordt. Rinko's moeder noemt haar een slet. ,,Als ik een slet ben, zijn alle vrouwen dat'', riposteert Rinko. Maar de maatschappelijke druk is kennelijk zo hoog dat de gelieven vinden dat ze geen andere keuze hebben dan de dood in elkaars armen.

Een andere reden voor het succes van de film dan dit romantische antwoord op de hypocrisie van de Japanse zeden, kan de manier zijn waarop Yoshimitsu Morita seks door zijn verhaal heeft geweven. De regisseur laat er geen twijfel over bestaan dat de aantrekkingskracht tussen Rinko en Kuki vooral lichamelijk is. Er is in de film een flink aantal seksscènes tussen deze twee mooie mensen opgenomen, die hun passie op een bedaarde manier tonen. We krijgen veel smaakvolle close-ups van gezichten in vervoering te zien.

De seks in Lost Paradise lijkt niet op die in Last Tango in Paris of het Japanse L'Empire du Sens; er komt geen boter en geen ei aan te pas. Rinko en Kuki delen geen brute, maar beschaafde passie. Ik stel me voor dat hun seks meer lijkt op de manier waarop de hoofdpersonen uit Brief Encounter de liefde hadden bedreven, had dat toen gefilmd mogen worden.

Lost Paradise (Shitsurakuen).

Regie: Yoshimitsu Morita. Met: Hitomi Kuroki, Koji Yakushi. Uitgebracht op koopvideo door De Filmfreak.

    • Bianca Stigter