Amsterdam houdt junks met verbod van Wallen

In de strijd tegen de overlast van drugsverslaafden en dealers heeft de Amsterdamse politie gisteren in de binnenstad in totaal 23 zogenoemde `dijkverboden' uitgedeeld.

Volgens een dergelijk verbod mag een verslaafde zich gedurende acht uur niet laten zien op de Wallen, bij het Centraal Station en in de buurt van de Nieuwendijk. Het offensief van de politie komt nadat buurtbewoners en ondernemers herhaaldelijk hebben geklaagd over overlast in het gebied.

Bij het laatste buurtoverleg beloofde de politiechef van de binnenstad, A. Smit, dat de politie harder zal optreden. De buurt verwijt de politie dat zij gebruikers die samenscholen en dealers die op straat handelen gedoogt. Het accent van het beleid ligt volgens hen teveel op de zorg voor verslaafden en niet op ordehandhaving.

Sinds half juni is een speciale werkgroep actief met vertegenwoordigers van de gemeente, het openbaar ministerie en de politie. Zij komen wekelijks bijeen om de situatie rond de rosse buurt te bespreken. De politie surveilleert intensiever en treedt strenger op tegen straathandel, drugsgebruik op straat en samenscholing, zo schreef burgemeester Patijn afgelopen maandag in een brief aan bewoners en ondernemers rond de Wallen. Maar hij vraagt ook om ,,hulp''. Zo verzoekt hij ondernemers om producten als zilverfolie uit de schappen te halen en bewoners om gebruikers weg te jagen en hen geen koffie of brood te geven. ,,Het is belangrijk dat iedereen (...) zijn eigen verantwoordelijkheid neemt'', aldus Patijn.